Malzemeler:
* 1 kg kırmızı dolmalık biber
* 1,5 su bardağı dolmalık pirinç
* 1 adet rendelenmiş domates
* 2-3 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
* 2 çorba kaşığı dolmalık(helva) fıstık
* 2 çorba kaşığı kuş üzümü(dolmalık üzüm)
*1/2 demet incecik kıyılmış maydanoz
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* İncecik kıyılmış bir çorba kaşığı kadar dereotu
* 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker( 2 kesme şeker)
* 1 çay kaşığı tarçın veya yeni bahar( dolma baharatı)
* Tuz, karabiber, pul biber
* 1 su bardağı su
Yapılışı: Biberleri yıkayın,içlerini temizleyin,diğer tarafta pirinçleri yıkayın süzün, geniş bir tencerede zeytinyağı içinde soğanı pembeleşene kavurun,üzerine pirinçleri koyun yine kavurun,diğer malzemeleri tek tek ilave edin,üzerine 1 bardak suyu ilave edin kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Dolma içi biraz ılıyınca(demlenince) dolma biberlerin içini doldurun,tencereye dizin, kısık ateşte suyunu salana kadar pişirin daha sonra 1 su bardağı su ve tuzunu ilave edin, biberler yumuşayana kadar 15 dk. kadar pişirin.Soğuduktan sonra servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Biberleri küçük seçerseniz dolmaların görüntüsü daha güzel olur.
* İç harcınızı pişirmeden bütün malzemeyi karıştırıp dolmaları doldurabilirsiniz.
* İsterseniz yağın bir kısmı ile soğanı kavurun, diğer yarısını pişerken ilave edebilirsiniz.
* Şekerin yarısını içine diğer yarısını suyuna koyabilirsiniz.
* İsteyen biraz pişince, biraz da fırında pişirebilir.
* Baharat ve yeşillik tercihleri size kalmıştır.
* Yağ miktarı zevkinize kalmıştır.
* İsteyen sıvı yağ ile de yapabilir.
* Zeytinyağlı yemeklerin bol yağlı olması lezzetini artırır.
* İsteyen içine salça ekleyebilir.
* Zeytinyağlı dolmaları beyaz tercih ediyorum.
* İsteyen ağzına domatesten veya kendi kapağını koyabilir.
* Dolmanın soğanı bol ve çok küçük doğranmalıdır.
* Pişme süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz.
* Çok pişmiş seven fazla pişirebilir.
PARASI OLAN PAZARDAN, İMANI OLAN MEZARDAN KORKMAZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder