(bloggerdan oluşan sorundan dolayı bu yayın silindi ve tekrar geri geldi! Sevgili arkadaşlarımın yazmış oldukları çok değerli yorumlar maalesef geri dönmedi... yazılan yorumların görünmemesi tamamen bloggerla ilgili sorundur, önemle bilgilerinize sunarım)
İsviçre'de bir çerkez kızı; Figen.. Sevgili arkadaşım, bende toplanılacağı gün sizlere mantı ve psehalive (hıngal/hingal) yapayım dedi.. Bizde hep beraber eveeet dedik:) Sadece mantı ve hingal beklerken bir dünya emek vererek birbirinden nefis yemekler hazırlanmıştı.. Yine sayfamda ilk defa yer alacak güzel tariflerle buradayım..
(Melisa bu postu yazarken kucağımda Figen teyzesi ve şunu söylüyor: öveeyl ısıydı, öveyll :)).. Ömer'i kocaman kocaman öpüyoruz buradan:))
misler gibi salçalı tereyağlı mantı
(Figen hıngal içinde kullanacağından hamuru 2,5 kilodan yoğurmuş 3 yumurta kullanmış. 1 kilo una 1 yumurta ölçü tutabilirsiniz 3 beze oluyor bu miktar bile 1 tabak ölçü düşünülürse, 10 kişilik ortalama servis çıkıyor)
malzemeler
1 kilo un
1 yumurta
tuz
su
karıştırma kabına unu alıp yumurtayı içine kırın 1 tatlı kaşığı kadar tuz atıp azar azar un ekleyip sert hamur yoğurun (yumuşak olursa kıvamlı olmaz çok sert olursada hamur yapışmaz) yarım saat kadar dinlendirin.
İç harcı için
300 gr kıyma
karabiber
pulbiber
kırmızı toz biber
tuz
hepsini karıştırın.
Hazırlanan bezeyi unlayarak açın. Karelere kesin iç harcından minik minik pay ederek resimde gösterildiği gibi kapatın. Bütün uçlar en üstte toplanacak.
Sonra kullanacaksanız tepsiye un serpin mantıları üst üste gelmeyecek şekilde yayın bir kaç saat dışarıda tutun biraz kurusun buzdolabı poşetine alıp dondurucuya kaldırın.
Bol kaynar suya tuz ve zeytinyağı damlatarak makarna haşlar gibi haşlayın. Buzları çözülüp kaynama noktasından sonra 5-6 dk yeterli oluyor pişen mantılar suyun üzerine çıkıyor.
Mantıları süzün yada kevgirle suyun içinden alın (kevgirle alırsanız hafif mantının suyuda gelir) bol sarımsaklı yoğurt hazırlaıp üzerine dökün sosu için: tereyağında (miktar size bağlı 3-4 ym kaşığı tereyağına 1 ym kaşığı salça gibi) salçayı, pulbiberi, karabiberi kavurun mantının üzerine gezdirin.
Figen'le beraber sonra bende, yapım aşamasını görüntülemek için tekrar mantı yaptık.
değişik bir o kadar da lezzetli kuru baklalı yaprak sarma
Tokat yöresinde sıkca yapılan bu nefis sarmaları, bakla ve sarmayı seviyorsanız denemenizi öneriyorum..
malzemeler
3-4 parça küçük kemik parçaları
1 kase kuru bakla
1 kase ince bulgur
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3 tane kuru soğan
2-3 ym kaşığı salça
dereotu
reyhan
nane
pulbiber
kırmızı tozbiber
karabiber
tuz
asma yaprağı
hazırlanışı
Baklayı bir gün önceden sıcak su ile ıslatın. Ertesi gün baklayı diriliği gidene kadar haşlayın, süzün ikiye yada üçe bölün. Bulguru 1 kase sıak suyla ıslatın suyunu çekince ince kıydığınız kuru soğanı ve dereotunu, baklayı ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
Pişireceğiniz tencerenin içine kemikleri yerleştirin üzerine sarmaları dizin Sıcak su ve tuz ekleyin. 2-3 ym kaşığı zeytinyağ gezdirin pişirin.
Piştikten sonra 2 tane kuru soğanı ince yemeklik doğrayın biraz zeytinyağında soteleyin 1 ym kaşığı dolusu salçayı ekleyip kavurun. Pişen sarmaların suyunu tencerenin kenarından bu sosa dökün 1-2 dk kaynatın ve sarmaların üzerine gezdirin. Biraz dinlendirin sıcak olarak servis yapın.
psehalive/hingal/hıngal
Mantının hamuruyla aynı hamur. Figen'ler bu şekilde üçgen yapıyorlarmış daha büyük kenarlarını büke büke de kapatabilirsiniz..
malzemeler
1 kilo un
1 yumurta
tuz
su
iç harcı için
3-4 tane patatesi haşlayın, ezin pul biber, karabiber, kırmızı tozbiber ve tuzla tatlandırıp karıştırın.
Mantıda olduğu gibi sert hamur hazırlayın. 3 bezeye ayırın unlayarak açın. büyük kareler keserek patatesli iç harçtan koyun üçgen kapatın. Bol kaynar suya tuz ve zeytinyağ damlatarak hıngallar üste çıkana kadar haşlayın. üzerine kızdırılmış tereyağ dökün.
kuru biberli kuru kabak kavurması...
kuru kabak ve biberi yazdan kurutarak hazırlayabileceğiniz gibi hazırda kullanabilirsiniz, yıkayıp biberlerin çekildeklerini temizleyerek ipe dizin kabakları dilimleyip temiz bir çarşafın üzerinde yada ipe dizerek güneşte kurutun.
malzemeler
istenilen miltarda kabak ve biber kurusu (ikişer avuç kullanılmış)
3 tane kuru soğan
1 ym kaşığı salça
karabiber
1 tane kesme şeker
1/2 çay bardağı zeytinyağ
tuz
hazırlanışı
Kabak ve biberi yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun salçayı ekleyin kokusu çıkana kadar çevirin karabiberi, şekeri, tuzu, kabağı ve biberi ekleyip karıştırınyarım çay bardağı su ekleyin suyu çekene kadar pişirin. Sıcak yada soğuk servis yapın.
gül tatlısı
malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 tane yumurta
125 gr margarin
1 çimdik tuz
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
aldığı kadar un
hazırlanışı
Tüm malzemeyi karıştırın unu azar azar ekleyerek kıvamlı ele yapışmayan yumuşak hamur hazırlayın. (Benimde yaptığım bu güzel tatlının buradan nasıl gül şekli verildiğini görebilirsiniz) hamuru merdaneyle açın çay bardağı ile kesin üstüste 3lü yada 4lü dizin yuvarlayın bıçakla ortadan ikiye kesin. tepsiye dizin 200C fırında pişirin.
şerbeti için
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
hepsini karıştırın kaynatın kaynama noktasından sonra 25-30 dk kaynatın şerbet soğuk tatlı sıcak olarak güllerin üzerine dökün. Şerbetini çekene kadar dinlendirin.
etimek tatlısı
herkezin kendine göre bir tarifi olduğu bu nefis tatlının farklı bir versiyonu
malzemeler
16 tane etimek
şerbeti için
1 su bardağı şekeri ocakta bir kabın içne alarak eritin. 1,5 su bardağı su ekleyin şeker tekrar toplanacaktır eriyene kadar kaynatın. Etimekleri bir kabın içine dizin hazırladığınız şerbeti üzerlerine döküp etimekleri ıslatın.
kreması için
1 lt süt
7 ym kaşığı şeker
6 ym kaşığı un
1 tane yumurta sarısı
1 ym kaşığı margarin
1 pk vanilya
Vanilya ve margarin hariç tüm malzemeyi karıştırın ocakta üzeri göz göz olana kadar pişirin. Ocaktan aldığınız muhallebiye vanilya ve margarini ekleyin mikserle çırpın. Kremayı etimeklerin üzerine yayın en üste iri çekilmiş fındık yada ceviz serpin. Buz gibi servis yapın..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder