Şişmanlığın yaşam kalitesini düşürdüğünü, bazı hastalıkların oluşmasına zemin hazırladığını belirten uzmanlar, fazla kilolar nedeniyle vücudun hayati önem taşıyan en az 9 sisteminin olumsuz etkilendiği uyarısında bulunuyor.
Obezitenin medikal maliyetinin artmasını sağlayan bir sağlık sorunu olduğu ve detaylı bu sistemlerdeki hasarları biyokimyasal yollarla defalarca anlatıldı. Peki ya şişmanlığın vücudun 9 sistemine yaptığı zararı biliyor musunuz? İşte sorunlar…
1. Kalp sisteminde; hipertansiyon, pulmoner emboli, koroner damar hastalıkları,
2. Solunum sisteminde; astım, sleep apne gibi uykuda nefesin 8-10 saniye kadar durması,
3. Nörolojik sistemde; inme, idiyopatik intra kranial hipertansiyon,
4. Endokrin sistemde; metabolik sendrom, tip 2 diyabet, adetten kesilme, polikistik yumurtalık sendromu,
5. Kas iskelet sisteminde; bel ağrıları, osteoartirit, hareketlilikte azalma, ürik asit yüksekliği ve gut hastalığı,
6. Deri üzerine etkileri; selülit, sivilceler, kollarda deri renginde değişim,
7. Gastrointestinal sistem; alkole bağımlı olmayan karaciğer yağlanması, fıtık, kolon kanseri,
8. Genital ve üriter sistem; göğüs ve uterus kanseri, obeziteye bağlı idrar yolları enfeksiyonu,
9. Psikolojik sistem; depresyon, stres, vücut imajını beğenmeme.
Ortak kabus: Metabolik Sendrom
Metabolik sendrom veya x sendrom işte sinsice artan bir sağlık sorunu; Şişmanlığın en önemli düşmanı olarak bildirilmektedir. Metabolik sendrom şişman bireyin kan yağlarında, bel çevresinde, kan basıncında, açlık kan şekerinde artması ile meydana gelen karmaşık bir metabolik sorundur.
Kilo verme ile kontrol altına alınabilen bu sendrom ABD’de gün geçtikçe artmaktadır. Yaklaşık yetişkin 47 milyon kişinin metabolik sendroma sahip olduğu bilinmektedir.
Metabolik sendromda bireylerde, iyi huylu kolesterol düşerken, kötü huylu kolesterol artmakta, insüline karşı direnç oluşmakta, kanın yoğunluğunda artış, ürik asit düzeyinde artış gibi sağlığı olumsuz yönde etkileyen sorunlarda oluşmaktadır.
Bel ölçüsü hastalık belirtisi
Bel çevresi ölçümü sağlık hakkında çok önemli bir veridir. Bu yüzden bel çevresi ölçümünün takip edilmesi gerek. Çünkü bel çevresindeki artış diyabet ve kalp hastalıklarının temel belirleyicisi. Kalça kemiğinin bittiği yerden belin çevresinin ölçün. Ölçünün kadınlarda 88 cm. erkeklerde 102 cm’nin üzerinde olması hastalıklara yakalanma riskini gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder