10 Haziran 2012 Pazar

0

SÜTLAÇ Aşkı!


Benim oğlumun paylaşamayacağı tek şey...

Sabah gözünü açıyor annane "tabakta süt" (sütlaç'ın yeni adı)...

Paylaşmaz diyorum ama oğlum çok merhametli olacak.
Bildiğiniz gibi oğluma annem bakıyor ve oturduğumuz sitenin dış cephe boyası yapılıyor.
Geçen gün iş dönüşü bir baktım, boyacı iskelenin üzerinde annemin balkona yaslanmış sütlaç yiyor.
Bizim yaramaz bütün gün balkonda boyacıları seyretmiş.
Boyacılardan biri çok genç, 20-22 yaşlarındadır, en fazla...
Ona sesleniyormuş "küçük adam, küçük adam sakın düşme!", diye. Sonra ahbap olmuşlar.
Herşeyi paylaşır da kıymetlidir sütlacı...
Annanesi azıcık ılısın da yesin diye sütlaç çıkarmış dolaptan.
Almış sütlacı "annane; küçük adam, küçük adam", diye.
Ona da ikram etmişler. Birlikte yiyorlardı, bizim gittiğimizde...
Akşam kapı çaldı. Bizim "küçük adam", Kuzey'e birşeyler almış, getirmiş.
"Bütün gün bana çok iyi baktı", dedi. "İzin verirseniz, bende ona birşeyler aldım", diye.
Hem mutlu olduk, hem hüzünlendik.
Karışık duygular...
Evet, biz geçelim tarifimize.

Malzemesi
2 lt süt
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı şeker (damak tadınıza göre siz de ayarlayabilirsiniz)
2 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 fiske tuz

Üzeri için
Tarçın

Hazırlanışı
Pirinçleri yıkıyoruz ve üzerine su koyarak haşlıyoruz. Suyuna bir fiske tuz, tadı alınmayacak kadar az (bir cimcik), atıyoruz. Suyunu ölçmedim ama üzerini 2-3 parmak geçecek kadar. Pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Suyu az gelirse kaynar su ekleyebilirsiniz. Pirincin cinsine göre değişiyor, su miktarı. Sonra sütünü ekliyoruz ve 8-10 dakika kadar daha kısık ateşte kaynıyor, dikkat edin taşmasın. Şekerini ilave ediyoruz, pirinçler şekeri içine çekinceye kadar -yaklaşık 5 dakika- daha kaynamaya devam ediyor.

Başka bir kaba pirinç unu ve nişastayı koyuyoruz. Yaklaşık yarım su bardağı su ile karıştırarak sıvı hale getiriyoruz. Bu karışımı sütlacımıza yavaş yavaş dökerken, hızlı hızlı karıştıracağız ki topaklanmasın. Biraz daha kaynatacağız -yaklaşık 2-3 dakika- yalnız bu sefer karıştırarak, zaten koyulaşmaya başladığını göreceksiniz.

Ocaktan alıp kaselere konulacak, isterseniz taçın serpebilirsiniz. Ben tarçın koymuyorum, çünkü Kuzey sevmiyor. İsteyen yerken ekliyor. Biraz soğuyunca da servise hazır.

Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top