30 Ekim 2012 Salı

0

Her beş kişiden biri çekiyor!

Safra kesesi taşlarının yüzde 70'i belirti göstermiyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Rahmi Hatipoğlu, ''Türkiye'de her 5 kişiden 1'inde safra kesesi taşı olduğunu'' söyledi.

TÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hatipoğlu, hastanede düzenlenen basın toplantısında, safra kesesi ve safra yolları hastalıkları hakkında bilgi verdi.

Safranın, sindirime büyük katkısı olan bir sıvı olduğunu safra kesesi hastalıklarının da safranın işlevsel bozuklukları sonucunda ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Hatipoğlu, bu alanda en sık görülen hastalığın ise safra kesesi ile safra yolları taşları olduğunu belirtti.

''Türkiye'de her 5 kişiden 1'inde safra kesesi taşı var. Bu hastalık genelde bayanlarda ve açık tenli kişilerde daha sık görülüyor'' diyen Doç. Dr. Ahmet Rahmi Hatipoğlu, safra kesesi taşlarının yüzde 70'inin hiçbir belirti göstermediğini anlattı. Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Fakat görülen bazı şikayetler, yemekten sonra ağrı, karnın üst ve sağ kısmında, omuzda iki kürek kemiği arasında ağrılar ve hazımsızlıktır. En belirgin tanı yöntemleri ise ultrasonografi ve MR'dır. Uzun süre beslenememe, şişmanlık, obezite durumlarında safra kesesi taşının oluşma ihtimalini yüksektir. Çünkü bu hallerde safra durağanlaşır.''

Safra kesesi ameliyatının ise sadece taşın alınması değil, safra kesesinin alınması olduğunu anlatan Hatipoğlu, ameliyat olunmadığında akut olarak iltihap oluşabileceği uyarısında bulundu. Hatipoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Uzun süren ağrılar, pankreas iltihapları ve safra yolları iltihapları ortaya çıkar. Safra yollarında görülen başka bir hastalık ise safra yolları tümörleridir. İlk çıkan şikayet sarılıktır. Gözde, ciltte sararma, ciltte kaşıntı, mikrobik iltihaplarda ateştir. Hastalığın evresine göre cerrahi işlem yapılır.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top