1 Ekim 2012 Pazartesi
0
Malzemeler:
Hamuru için:
* Yarım paket yaş maya
* 1 adet yumurta
* 2 yemek kaşığı yogurt
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* Maya için 1,4-2 su bardağı ılık su
* Tuz
* Yeterince elenmiş beyaz un
İçi için:
* 250 gr kıyma
* 1 tane rendelenmiş veya küçük küçük doğranmış kuru soğan
* Tuz
* Karabiber
Sosu İçin:
* 1,5 yemek kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 tatlı kaşığı ketçap
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 su bardağı veya daha fazla su
* Tuz
* kuru nane, pul biber
Yoğurt Sosu için:
* 1 kğ çırpılmış yoğurt
* 3-4 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz
Kızartmak için:
* Bol sıvı yağ veya zeytinyağı
* Büyükçe bir kızartma tenceresi
* Yağını almak için bolca kağıt havlu
Yapılışı: Öncelikle maya,su,yağ,yumurta,yoğurt tuz ve un ile kulak memesinden biraz yumuşak hamuru yoğurun, mayalanması için üzerini örtün bekletin( yaklaşık 1 saat) Hamur mayalanırken iç malzemesini karıştırın, yoğurdu sarımsakla çırpın, bir tavada salçaları ve suyu karıştırın yağ içinde kavurun bir kenarda bekletin.Mayalanan hamuru ikiye bölün, her parçayı oklava ile büyükçe açın büyük karelere bölün ( çay bardağı ağzı ile yuvarlak kesebilirsiniz) karıştırdığın malzemeden her parçaya bir tatlı kaşığı kadar koyun ve kapatın, bol kızgın yağda puf puf kızartın, kağıt havlu üzerine çıkarın, yağını bırakan mantıların üzerine bolca yoğur ve sos dökün sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Kayseri yöresine ait bir mantı çeşitidir.
* Hamurun mayalanması çok önemlidir.
* Hamurun mayalanmasını anlamak için,hamurun iki kat olması gerekir veya parmağınızı batırınca eski şeklini alması gerekir.
* Tam kare şeklinde olması önemli değildir.
* Üzerine isterseniz domates sosu dökebilirsiniz.
* Baharat miktarları size kalmıştır.
* Çok lezzetli bir yemektir.
* İsteyen açmadan küçük parçalar halinde iç koyarak elinizde yuvarlak şekli vererek kapatır.
HEM KEL HEM FODUL
YAĞ MANTISI (KAYSERİ YÖRESİ )
Malzemeler:
Hamuru için:
* Yarım paket yaş maya
* 1 adet yumurta
* 2 yemek kaşığı yogurt
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* Maya için 1,4-2 su bardağı ılık su
* Tuz
* Yeterince elenmiş beyaz un
İçi için:
* 250 gr kıyma
* 1 tane rendelenmiş veya küçük küçük doğranmış kuru soğan
* Tuz
* Karabiber
Sosu İçin:
* 1,5 yemek kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığı biber salçası
* 1 tatlı kaşığı ketçap
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 su bardağı veya daha fazla su
* Tuz
* kuru nane, pul biber
Yoğurt Sosu için:
* 1 kğ çırpılmış yoğurt
* 3-4 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz
Kızartmak için:
* Bol sıvı yağ veya zeytinyağı
* Büyükçe bir kızartma tenceresi
* Yağını almak için bolca kağıt havlu
Yapılışı: Öncelikle maya,su,yağ,yumurta,yoğurt tuz ve un ile kulak memesinden biraz yumuşak hamuru yoğurun, mayalanması için üzerini örtün bekletin( yaklaşık 1 saat) Hamur mayalanırken iç malzemesini karıştırın, yoğurdu sarımsakla çırpın, bir tavada salçaları ve suyu karıştırın yağ içinde kavurun bir kenarda bekletin.Mayalanan hamuru ikiye bölün, her parçayı oklava ile büyükçe açın büyük karelere bölün ( çay bardağı ağzı ile yuvarlak kesebilirsiniz) karıştırdığın malzemeden her parçaya bir tatlı kaşığı kadar koyun ve kapatın, bol kızgın yağda puf puf kızartın, kağıt havlu üzerine çıkarın, yağını bırakan mantıların üzerine bolca yoğur ve sos dökün sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Kayseri yöresine ait bir mantı çeşitidir.
* Hamurun mayalanması çok önemlidir.
* Hamurun mayalanmasını anlamak için,hamurun iki kat olması gerekir veya parmağınızı batırınca eski şeklini alması gerekir.
* Tam kare şeklinde olması önemli değildir.
* Üzerine isterseniz domates sosu dökebilirsiniz.
* Baharat miktarları size kalmıştır.
* Çok lezzetli bir yemektir.
* İsteyen açmadan küçük parçalar halinde iç koyarak elinizde yuvarlak şekli vererek kapatır.
HEM KEL HEM FODUL
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder