kahvaltı daveti
neler mi hazırlamış Ayşegül beraber bakalım
kahvaltı piyazı
karışık kızartma (buharda pişmiş)
fındıklı açma
ağzı kapalı pide
kedidilli tiramisu
elmalı pasta(kurabiye)
fındıklı açma
malzemeler
1 paket yaş maya
3 ym kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağ
2 su bardağı ılık su
aldığı kadar un
üzerine yumurta sarısı
hazırlanışı
Malzemenin hepsini karıştırın unu azar azar ilave ederek yumuşak hamur hazırlayın. Yarım saat dinlendirin cevizden biraz büyük bezeler hazırlayın elinizle yada merdaneyle biraz açın üzerine yumuşamış margarin sürün çekilmiş fındık ve biraz şekeri karıştırıp üzerlerine serpin. Rulo yapın ve yuvarlayın. Üzerine yumuta sarısı sürün. Tepside biraz daha dinlendirin. 200C fırında pişirin.
Bu ölçüyü 1,5 yaparsanız 2 tepsi açmalarınız olur sade ve fındıklı yapabilirsiniz.
patatesli yumurtalı piyaz
(bildiğim kadarıyla Tokat'a ait bir salata ve daha çok kahvaltılara yapılırmış)
malzemeler
6-7 adet haşlanmış patates
4-5 tane haşlanmış yumurta
3-4 dal taze soğan
bir demet maydonoz
yarım demet kuzu kulağı
(isteğe bağlı yeşillikler ilave edilebilir)
1 çay bardağı çekirdeksiz yeşil zeytin doğranmış
1 tane limon suyu
zeytinyağ
pulbiber
karabiber
tuz
hazırlanışı
Patatesin ve yumurtanın kabuklarını soyun küp küp doğrayın. Yeşillikleride temizleyip ince ince kıyın. Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın. Tercihen ılık servis yapın.
kıymalı ve peynirli ağzı kapalı pideler
malzemeler
1 kilo un
1 çay bardağı sıvıyağ
1 ym kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket maya
aldığı kadar süt
Tüm malzemeyi karıştırın sütü azar azar ekleyerek yumuşak hamur hazırlayın. Portakal büyüklüğünde bezeler koparın oval şekilde açın. İstediğiniz iç malzemeden koyarak ağzını kapatın. üzerine Bişey sürmeden 200C fırında pişirin.
iç harcı için
Zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğan, kıyma, ince kıyılmış sivribiber, doğranmış domates, kıylmış mantar güzelce kavrulur tuz, karabiber pulbiber eklenir soğutulup kullanılır.
böğürtlen reçeli
(ölçülü bir tarif değil ama çok kıvamlı ve lezzetli reçel olduğu için nasıl yaptığını paylaşıyorum)
Böğürtlenler yıkanıp tencereye konur üzerine şekeri ve biraz su koyup kaynatılır.
Şekeri çok olmayacak, Kaynadıkdan sonra kavanozlara sıcak koyun ağzını kapatın.
Dikkat edimesi gereken husus reçel çabuk koyulaşıyor sürekli kontrol edilmesi gerekiyormuş koyu olmaması için.
Şekeri çok olursa böğürtlen içinde sıkılışır ve sert olur. 1kilo böğürtlene 750 gr şeker kullanın. Çok fazla kaynatmayın 20-25 dk. da zaten kıvam alacaktır.
elmalı pasta (elmalı kurabiye)
(bu tarif benim tarifim arkadaşım tarifleri yazarken bu tarifi atlamış. Döndüğüm zaman tarifler arasında fark varsa değiştirerek yazarım)
malzemeler
3 tane elma
3ym kaşığı şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
çay kaşığının ucuyla tarçın
isteğe bağlı kuru üzüm
Elmanın kabuklarını soyun rendeleyin şekerle beraber soteleyin, diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Ocaktan alın ve soğutun.
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
250 gr yumuşak margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4,5-5 su bardağı un
Bütün malzemeyi karıştırarak yumuşak hamur hazırlayın. Hamuru dörde bölün merdaneyle yarım santim kalınlığında açın sigara böreği hazırlar gibi açtığınız hamuru kesin. Geniş kenarına iç harçtan koyun ve sarın. 180C fırında pembeleşene kadar pişirin. Ilındığı zaman üzerine pudra şekeri serpin.
karışık sebzeli hafif kızartma
malzemeler
3 adet patlıcan
yarım kilo biber
2 tane patates
domates konservesi
yada 4 büyük olgun domates
1 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağ
tuz
hazırlanışı
Patlıcanları alacalı soyun kuşbaşı doğrayıp tuzlu suda bekletin yıkayıp kurulayın.
Biberlerin çekirdeklerini temizleyip iri iri doğrayın.
Patateslerin kabuklarını soyun küp küp doğrayın nişastası gidene kadar yıkayın.
Tavaya yağı gezdirin. Önce patatesleri üzerine patlıcanları onun üzerine biberleri dizin.
Üzerini kaplayacak şekilde doğranmış domatesleri, ezilmiş sarımsağı ve tuzu ekleyip tavanın ağzını kapatın.
Kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Servis tabağına alıp sıcak yada soğuk servis yapın.
Sebzeler kısık ateşte buharıyla piştiğinden çok ağır olmuyor kızartmaya nazaran. Denemediyseniz birde bu şekilde deneyebilirsiniz.
kedidilli tiramisu
malzemeler
1 paket kedidili büsküvi
400 ml krema (2 kutu)
1 pk mascarpone yada labne
2 ym kaşığı nescafe
bisküvileri ıslatmak için süt
hazırlanışı
Kremayı koyulaşana kadar çırpın. Mascaponeyi ekleyin karıştırın. Sütle nescafeyi karıştırın. Bisküvileri sütle ıslatın. Servis kabına bir sıra dizin. Kremadan yayın. Tekrar ıslatılmış bisküvi dizin kalan kremayı yayın. Buzdolabında dinlendirin servis yapmadan önce üzerine bol miktarda kakao eleyin.
fındıkzade
nefis bir tatlı bayramlarda bile yapabilirsiniz değişiklik isterseniz
malzemeler
5 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı hindistancevizi
1 su bardağı toz fındık
1/2 su bardağı irmik
1/2 su bardağı un
1 pket vanilya
1 paket kabartmatozu
şerbeti için
2 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
25 dk kaynatın. Ilık olarak kullanın
üzerine 1 pk tarifine göre hazırlanmış kremşanti
1 su bardağı çekilmiş fındık
hazırlanışı
Yumurta ve şekeri krema olana kadar çırpın. Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın koyu kıvamlı hamur oluyor. Yağlanmış borcama dökün 170C fırında pişirin. Ilındığı zaman şerbette ılık olarak şerbeti üzerine gezdirin. Soğuduğu zaman kremşantiyi üzerine yayın. Çekilmiş fındıkla süsleyin.
eveet benden bugünlük bu kadar :) herkezin regaip kandilini kutluyorum hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
ayrıca; sevgili Hasretle mailleştiğimizde resimlerin natür halinin oynanmamış hallerinden daha iyi olduğunu söylemişti kestaneli pasta dahil oynamadan resimleri yayınladım inşallah beğenirsiniz. Hasret'ede sevgilerimi yolluyorum..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder