patates sandalı/patates kayığı
Tencere yemeklerine kaldığımız yerden devam ediyoruz:) Bilenler bilir eşim sulu yemek sevmez, sebze sevmez tencere yemeği gördüğü zaman bunun yanında ne yiyeceğiz der ilk zamanlar garipsesemde zamanla alıştım ben onun değil ama o benim alışkanlıklarımı değiştirdi.. İsviçre'de yetiştiğinden dolayı Alman mutfağını benimsemiş napalım ben yinede pişiriyorum çocuklarımın yemek konusunda babalarına benzememesi için elimden geleni de yapıyorum:) Sebzeyi sevmeleri için uğraşıyorum..
patates sandalı / patates kayığı
ölçüyü istediğiniz kadar ayarlayabilirsiniz, yinede 4 kişilik malzemeyi yazıyorum:)
malzemeler
4 orta boy patates
2 adet kuru soğan
200 gr kıyma
bir tutam maydonoz
2 ym kaşığı salça
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 adet sivribiber (isteğe bağlı)
karabiber
toz kırmızı biber
tuz
Patateslerin kabuklarını soyun yıkayın uzunlamasına ikiye bölün içini çay kaşığı ile oyun tuzlu suda bekletin. Suyunu süzün kzıgın yağda patatesleri kızartın.
Soğanları ince yemeklik doğrayın zeytinyağında ince kıydığınız sivri biberle beraber soteleyin. Kıymayı ekleyin kavurun. Baharatları ve 1 ym kaşığı salçayı ekleyip karıştırın ocaktan alın. İnce kıydığınız maydonozları ekleyip karıştırın.
Kızarttığınız patateslerin içini hazırladığınız harçla doldurup yayvan tencereye dizin.
1 ym kaşığı salçayı suda ezin tencerenin kenarından patateslerin üzerine gelmeyecek şekilde dökün patateslerin yarı beline kadar suyunu ayarlayın. Tuzunu ayarlayın ve pişirin.
Tekrar yağ kullanmıyoruz yağda kızardığı ve iç harcında da yağ olduğundan yeterli gelecektir. Üzerine rendelediğiniz kaşar peynirinden serpip fırında peynirler eriyene kadar tutabilirsiniz..
karışık sebze dolması
hem davet sofralarına yakıştırdığım hemde çekirdek aileme
ben sevdiğim için, sıkca yaptığım:) karışık dolmalar
malzemeleryarım kilo dolmalık biber
1 tane uzun patlıcan 3'e bölün
1 tane uzun kabak 3'e bölün
1-2 tane kırmızı çarliston biber
Patlıcanların ve kabakların içini oyun, Biberlerin sap kısımlarından bastırarak çekirdeklerini temizleyin olmuyorsa:) çekirdek kısımlarını denk alacak şekilde kesin atın.
iç malzemesi için
250 gr kıyma
sebze sayısına göre 1 ym kaşığı pirinç
3 tane kuru soğan
yarım demet maydonoz
yarım demet taze nane (isteğe bağlı)
4 diş ezilmiş sarımsak
1 ym kaşığı 7 bahar
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay bardağı su
1 ym kaşığı salça
bir fiske kimyon
Soğanları ince yemeklik doğrayın, maydonozu ve naneyi ince kıyın diğer malzemelerle iyice karıştırın.
Sebzelerin içini doldurun (çok sıkıştırmayın ve taşarcasına doldurmayın) tencereye 3 ym kaşığı zeytinyağ 1 ym kaşığı salça koyarak kavurun. Sebzeleri üzerine dizin yarı beline kadar su koyun pirinçler ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
patatesli kıymalı taze fasulye yemeği
yayınlarken şunu farkettim ki aşağı yukarı bütün sebze yemeklerimde patates kullanmışım:) malum çocuklar için.. tarife gerek yok biliyorum ama adet yerini bulsun:)
malzemeler
yarım kilo taze fasulye
1 tane büyük patates
2 tane domates
200 gr kıyma
2 tane kuru soğan
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 ym kaşığı salça
2 ym kaşığı zeytinyağ
hazırlanışı
Fasulyenin yanlarını varsa kılçıklarını temizleyin yıkayın ikiye, üçe bölün. Patatesin kabuğunu soyun yıkayın küçük kuşbaşı doğrayın suda bekletin.
Soğanları yemeklik küçük doğrayın. Zeytinyağında soteleyin kıymayı ekleyip kavurun. Domatesin kabuklarını soyun minik doğrayın kıymaya ekleyip suyunu salana kadar karıştırarak pişirin. Salçayı ve kırmızı toz biberi ekleyin kokusu çıkana kadar kavurun. Yıkanmış suyu süzülmüş faulyeleri ekleyin birkaç dakika karıştırarak kavurun üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin fasulyelerin pişmesine yakın patateslerin suyunu süzerek tuzla beraber ekleyin ve pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder