Çok daha önceleri bu börek odun ateşinde pişirilirdi. Bazı mutfaklarda halen ocaklar var yada özellikle ocak yaptırıyorlar. Orada pişen yemeklerin, ekmeklerin tadınada doyum olmaz. Bizim börek aygazda pişirildi yinede çok güzeldi. Sadece yufkaları hazırlarken bahçede odun ateşinde pişirilmiş. Biz o kısmı kaçırdık yoksa daha tazeyken, elde açılmış, odunda pişirilmiş, hıımm sıcacıkken üzerine tereyağ sürüp yemek vardı :)
malzemeler
10 adet kuru yufka
6 adet kuru soğan
300 gr kıyma
yarım demet maydonoz
karabiber
tuz
hazırlanışı
- Kıymayı suyunu salıp çekene kadar kavurun. (kendine has çiğ kokusu gitmesi için)
- Soğanları yemeklik doğrayıp 1 çay bardağı yağda kavurun. (soğanların ayrı kavrulmasının sebebi, kıymaya sonradan eklenirse diri kalacaktır. önce konursa kıyma yeteri kadar suyunu salmayacaktır.)
- Soğanların içine kıyma eklenir biraz da beraber kavrulur.
- En son maydonoz, karabiber, tuz ilave edilir ve karıştırılır. İç harcı soğumaya bırakılır.
- Yufkalar temiz bir sofra bezinin üzerine ıslatılıp yayılır. Bir süre bekletilir kabarması için.
- Börek tavasının içine yarım çay bardağı sıvı yağ gezdirilir. Islatılmış yufkadan tavaya konur bir sıra yufka bir sıra iç harç yayılır.
- Alt tarafı kızarınca ters yüz edilir tekrar yarım çay bardağı sıvı yağ konur iki tarafıda nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder