Nefis bir açma tarifi. Oktay Usta'nın reçetesiyle uyguladım pamuk gibi lezzetli açmalarım oldu. Önceden kendi tarifimle açma yaparken margarini eriterek yapardım baya bir yağlı ortam olurdu. Birde elimde açardım hamurunu bu açmalarda ise püf nokta uyguladım :) Cevizden biraz büyük hamur kopardım ekmek tahtasının üzerinde merdaneyle açtım. Üzerine fındıkdan biraz büyük margarin koydum ve her yerine sıvadım. İç harcını kenara koyarak yuvarladım ve düğüm attım. Şimdi ne var bunda diyebilirsiniz ama bu şekliyle bana okadar kolay geldiki açma yapmaya hep üşenirdim uğraştırıcı görürdüm erimiş yağ, elimde çekiştire çekiştire hamur :) yani benim için büyük bir adım oldu :) Tarifi aynı şekilde aktarıyorum.
Ayrıca merakiyidirin düzenlediği porselen demlik etkinliğine yolluyorum açmalarımı ve kendisine kolaylıklar diliyorum...
Ayrıca merakiyidirin düzenlediği porselen demlik etkinliğine yolluyorum açmalarımı ve kendisine kolaylıklar diliyorum...
kıymalı patatesli açma
malzemeler
4 su bardağı un
1 pk kuru maya
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
125 gr margarin
1 pk kuru maya
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
125 gr margarin
İç harcı için:
2 patates
1 soğan
100 gr kıyma
karabiber, tuz
2 patates
1 soğan
100 gr kıyma
karabiber, tuz
hazırlanışı
Karıştırma kabına unu alın. Kuru maya ile karıştırın. Ortasına sütü, sıvıyağı, suyu, yumurtanın beyazı, tuzu ve şekerikoyun. Ortasını karıştırın daha sonra etrafındaki unları da alarak margarini ekleyin hamur haline getirin. Hamurdan cevizden büyük bezeler yapın. Bezeleri elinizle açın. Üzerine yumuşamış margarini elinizle yayın. Diğer tarafta soğanı sıvıyağla soteleyip üzerine kıymayı,ve patatesi alın karıştırarak kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Harç soğuduktan sonra açılmış yağlı bezelerin üzerine payşlaştırın. Hamurları tek tek rulo yapıp açma şekli verin. (düğüm yapın) Yumurtanın sarısını üzerine sürüp çörekotu veya susam serpin.180 derecede pişirin. (fanın kullanmadan) ilk sıcaklığı çıkınca servis yapın.
mozzarellalı kahvaltı salatası
200 gr mozzarella, 3 adet domates, yarım salatalık, 2 adet sivribiber (eşim yemediği için kullanmadım)
bir tutam maydonoz ve taze nane, zeytinyağ ve tuz. Tüm malzemeyi doğrayı. Zeytinyağ ve tuz ekleyip servis tabağına alın.
ekmek üstü acılı çemen
malzemeler
1 kase acı biber salçası
1/2 kase tatlı biber salçası
1/2 kase domates salçası
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
5-6 diş ezilmiş sarımsak
1 su bardağı zeytinyağ
1 ym kaşığı (silme) kimyon
1 ym kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı 7bahar
Tüm malzemeyi iyice karıştırın özleşmesi lazım. Sonra afiyetle yiyin :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder