25 Şubat 2011 Cuma

0

lor dolması / pembe rüya / çilekli pasta

Bayburtlu arkadaşım Fatma'nın sofrasından üç lezzeti paylaşmak istiyorum sizlerle.. Lor dolmasını özel taleple yapmasını rica ettim :) bol kalorili ama o kadar da lezzetli. (Laf aramızda, tamamen sizler için yapmasını istedim :) bloğumda  bulunması gerektiğini düşündüğüm  bir yemek. Sofranın genelini  yayınlayamıyorum akşam olduğu için resimler çok karanlık çıkıyor ışık maalesef çok yetersiz kalıyor. Yine de bu üç lezzeti yayınlamak istedim..

Menü oluşturmanıza yardımcı olabilmesi için neler hazırladığı yazıyorum:

mantı
karışık sebzeli patates salatası
pazı sapından turşu kavurması
pembe rüya
çilekli pasta

Bayburt'un lor dolması (lor sarması)

malzemeler
2 su bardağı ince bulgur
250 gr tam yağlı beyaz peynir
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
1,5 paket labne peynir
2 paket krema (400 ml)
2 adet çok ince kıyılmış kuru soğan
karabiber
tuz
diri kalacak şekilde haşlanmış pazı

hazırlanışı
Bulguru kaynar su ile yıkayıp  hemen suyunu süzün. Diğer tüm malzemeleri de ekleyip iyice karıştırın. (Bulgurdan bulgura fark olabileceği için katılan sıvı miktarlarını hemen çekip karışım katı olursa biraz süt ekleyebilirsiniz) Hazırladığınız içten pazı yapraklarını sararak fırın kabına yerleştirin. Üzerine 2 paket krema dökerek 200C fırında pişirin. Fırından çıktıktan hemen sonra 120 gr tereyağını eritip üzerine gezdirin.
Yemekten sonra mahallede 3 tur koşu yapmak serbestir:)
şeftalili irmik tatlısı (pembe rüya ismi ben taktım yakıştı ama:)

malzemeler
7 ym kaşığı irmik
1 lt süt
1 pk vanilya
1 su bardağı toz şeker

Bütün malzemeleri karıştırarak pişirin. Üzeri göz göz olduktan sonra ocaktan alın borcama dökün.

1 pk kremşantiyi tarifine göre hazırlayın. Soğuyan irmiğin üzerine kremşantiyi yayın.

4 adet taze şeftali yada konserve
ince dilimleyin tatlının üzerine yayın.

jölesi için
2 ym kaşığı çilek/vişne/kırmızı renkli reçel suyu
1 ym kaşığı nişasta
2 çay bardağı su
hepsini karıştırıp pişirin ılındığı zaman şeftalilerin üzerine yayın.
soğuk olarak servis yapın.

çilekli pasta
yumuşacık pandispanyalı çok lezzetli bir pastaydı

malzemeler
6 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 pk kabartma tozu
1 su bardağı un
2 ym kaşığı nişasta

hazırlanışı
Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırın. Beyazlarını kar olana kadar çırpın. Şekeri ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. (32 cm.lik kalıp için) tepsiye dökün ve 180C fırında pişirin.
Fırından çıknca tapsiyi ters çevirip soğutun. Bu şekilde pandispanyanız yumuşak kalacak. Soğuduktan sonra üç parçaya yada ikiye bölün.

ayrıca

500 ml krema
1 pk krema sertleştirici
1 pk çilekli tart jölesi
250 gr çilek
Kremaya krema sertleştirici ekleyip koyulaşana kadar çırpın. Ara katına ve üst kaplamasına sürün. Üst kısmına ikiye böldüğüüz çilek yada frambuaz yerleştirip tarifine göre hazırladığınız çilekli tart jölesini yayın. soğuk olarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top