Günlük hayatımızda sağlıklı alışkanlıklar edinirsek, daha sağlıklı ve uzun bir ömür yaşama imkanımız çoğalacaktır.
1. Daha fazla su için.
Çoğu insan yeterince su içmiyor. İnsan vücudunun yüzde 75'inin sudan oluştuğu düşünüldüğünde, gün içinde gerekli görülen miktarın tüketilmesinin neden bu kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Uygunsuz hidrasyondan kaynaklı problemler ve düzenli hidrasyonun faydaları burada listelemek için çok uzunlar, ama şunu dikkate alın: yetersiz sıvı alımı ve kurumanın artması böbrek taşı riskini arttırır. Ve eğer bir şekilde böbrek taşı ağrısı çektiyseniz, bu deneyim tek başına sizi sıvı tüketmeye itecektir.
2. Az ama sık yiyin.
İnsanların çoğu kilo vermenin en iyi yolunun hala öğün atlamak ve daha az yemek olduğunu düşünüyor. Ama gerçek şu ki öğün atladığınız zaman, metabolizmanın yavaşlar ve daha az kalori ve yağ yakarsınız. Günde 5-6 kez bir şeyler yemek (her 3 saatte bir) metabolizmanızın normal çalışmasını sağlar. Ve her öğüne protein (peynir, balık, yumurta, süt vb) eklemeyi unutmayın ki glisemik(kan şekeri) yükselmesini engelleyin.
3. Eğer beyazsa, ısırma.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker – bunların hepsi işlenmiş karbonhidratlar ve doğal vitamin, mineral ve liflerini kaybederler. Daha doğal yiyeceklere yönelin; buğday ekmeği, kahverengi pirinç ve stevia(doğal bir tatlandırıcı) gibi. İşlenmiş yiyecekler limitli doğal life sahiptir ve sizi doyurabilir ama yine de vücudunuzu kötü beslemiş olursunuz. Doğal yiyecekler, vücudunuzun işlevini eksiksiz yerine getirmesi için gerekli olan mineral ve lifleri içerir.
4. Karaciğerinize günlük bakım.
Çoğumuz için, karaciğerlerimiz soluduğumuz havadan, yediğimiz yiyeceklerden ve içtiğimiz sıvılardan aldığımız toksinleri arıtmak için ekstra çalışıyor. Her filtre sistemi gibi, düzgün çalışması için karaciğerlerimizin de düzenli temizlenmeye ihtiyacı var. Yani diğer bir periyodik sağlıklı alışkanlık detoksifikasyondur. Bunun için her sabah limonlu su içmenizi tavsiye edeceğiz. Limon suyu hem karaciğerleri temizlemenize yardım edecek hem de kan şekerini dengeleyecektir.
5. Hareket edin.
Başka yolu yok- gerçekten sağlıklı olmak ve kalmak istiyor iseniz, egzersiz çok önemli. Araştırmalar düzenli yapılan aerobik hareketlerinin obeziteyi ve insülin direncini önlediğini ispatlıyor. Tabi ki egzersiz yapmanın faydaları çok daha fazla, kardiyovasküler sağlık, stres azaltma, kasları güçlendirme ve uyku düzeni sağlamak gibi…
6. Uykunuzu alın.
Uyku hücreleri gençleştirir ve iyileşme sürecine yardım eder; aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Mesela uykunuzu yeterli derecede alıyor iseniz, gribe yakalanma riskiniz de düşer. Uykusuzluk ise yüksek kortizol salınımına sebep olan strese yol açar. Peki ne kadar uyku yeterli? Yetişkinler için gecede yaklaşık 7-8 saat.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder