Türkiye'den gelen misafirlerimiz için hazırlamış olduğum küçük bir sofra. Çekmecedeki kurdela da ne denilirse evde keşfe çıkmış miniği bir nebze durdurabilmek için. Yoksa bütün dolapların çekmecelerin içi dışarıda :)
Tarifleri en kısa zaman da ekleyeceğim
kırmızı lahana salatası
malzemeler:
1 tane orta boy kırmızı lahana
5 ym kaşığı mayonez
5 ym kaşığı süzme yoğurt
tuz
sıvıyağ
süslemesi için:
kornişon turşu
maydonoz
bebe mısır turşusu
acı süs biber turşusu
hazırlanışı:
kırmızı lahanalar robotta rendelenir. Sıvı yağda yumşayna kadar kavrulur. Soğuduğu zaman içine mayonez, yoğurt, tuz eklenir ve karıştırılır. Servis tabağına alınır dilediğiniz malzemeyle süslemesi yapılır.
Alinazik
malzemeler:
1 kg. patlıcan
2 su bardağı yoğurt (çok sulu olmasın)
3 diş sarımsak
400 gr. kıyma
1 adet soğan
2 ym kaşığı biber salçası (acılı kullandım)
2 adet domates
2 ym kaşığı tereyağ
1 ym kaşığı zeytinyağ
tuz, karabiber
süslemek için: biber, maydonoz, domates
hazırlanışı:
patlıcanlar közlenir, kabukları soyulur. İnce ince doğranır. Sarımsaklı ve tuzu ayarlanmış yoğurt eklenir birbirine özleşene kadar karıştırılır. Soğanlar küçük şekilde yemeklik doğranır z.yağı ve tereyağında pempeleştirilir kıyma eklenir suyunu çekene kadar kavrulur. küçük doğranmış domatesler eklenir ve pişince salçasıyla tekrar 1-2 dakika kavrulur tuzu biberi eklenir. kıvamlı olması için yarım çay bardağı su konur, kaynayınca beğendinin üzerine yayılır. İsteğe bağlı biber, domates, maydonoz süslenir.
malzemeler:
2 adet büyük boy kereviz
1 su bardağı yoğurt
5 ym kaşığı mayonez
2 ym kaşığı zeytinyağı
yarım limon suyu
tuz
süslemek için zeytin, maydonoz (hep dövülmüş cevizle süslerim bu sefer koymadım.)
hazırlanışı:
Kerevizler soyulur, rendelenir içine limon suyu, yoğurt. mayonez z.yağı, tuz katılır. iyice karıştırlır. Servis tabağına alınıp isteğe bağlı süslenir.
Beyaz lahana sarması, Kuru patlıcan dolması
malzemeler:
küçük boy beyaz lahana temizlenip haşlanmış (hafif diri kalacak şekilde)
300 gr orta yağlı kıyma
1,5 su bardağı pirinç
1 ym. kaşığı karabiber
2 ym kaşığı kuru nane
acı seviliyorsa pul biber
3 diş sarımsak
3 tane soğan
2 ym kaşığı salça
1 su bardağı su
1 tutam maydonoz
isteğe bağlı 1 tutam taze nane
zeytin yağı
hazırlanışı:
Kuru soğanlar küçük yemeklik doğranır. Sarımsaklar ezilir eklenir. Yıkanmış pirinç, kıyma, baharatlar, salça
doğranmış yeşillikler tuz 3 ym kaşığı z.yağı ve su eklenerek güzelce karıştırılır. Lahanaların sarılacağı tencerede 3 mk kaşığı z.yağı ve 2 kaşık salça kavrulur üzerine ince sarılmış lahanalar dizilir (istenilirse, çok da güzel olur salçadan önce yağda 2-3 adet kemik kavrulup sonradan salça eklenip sarmalar üzerine dizilirse çok lezzetli olur tüm etli sarmalar için geçerli.) üzerini 3 parmak geçecek sıcak su ve tuzu eklenip üzerine tabak kapatılıp önce orta sonra kısık ateşte pişirilir ve demlenmeye bırakılır.
not: lahana yada iç artarsa buzluğa kaldırılıp ikinci bir sarmayı beklemeye başlar.)
Tavuklu muska böreği, aşure, kurabiye,
Çikolatalı cheesecake, çikolata sosu
Gerekli malzemeler :
2 pk 160 gr bitter çikolata
1 pk 80 gr sütlü çikolata
800 ml krem peynir
1 su bardağı toz şeker
2 çay kaşığı vanilya
3 yumurta (oda ısısında)
150 ml sıvı krema
1 yemek kaşığı kakao
tabanı için :
1 paket kakaolu büskuvi
100 gr tereyağı
hazırlanışı:
Öncelikle fırını 180 dereceye getirip ısınmaya bırakalım. 20 cm. lik kelepçeli kalıbın tabanını ve yanlarını pişirme kağıdı ile çevreleyelim. (kalıbın her yerini kağıt yerine margarinde sürülebilir ben denedim sonuç fena değildi.) Büsküvileri robotta çekip un haline getirelim. Tereyağını eritip büsküvilerle karıştıralım. Kelepçeli kalıbın alt tabanına büsküvili karışımı bastırarak yayalım. Buzdolabına kaldıralım. Çırpma kabına 800 ml krem peyniri ekleyip mikser ile yumuşayınca kadar çırpalım. Daha sonra şeker ve vanilya ekleyip tekrar çırpalım. Tüm yumurtaları ekleyip krema olana kadar çırpmaya devam edelim. Çikolataları benmari usülü eritip kakao ile sıvı kremayı ayrı bir kapta karıştırıp peynirli karışıma ekleyip biraz daha çırpalım. Erimiş çikolataları da ekleyip tüm karışımı mikserle iyice çırpalım. Bisküvili tabanın üzerine peynirli karışımı döküp en üstünü spatula ile düzeltelim. Önceden ısıttığımız fırında yaklasık 1.saat 15 dk. pişirelim. Cheesecake'in üzeri iyice kabarıp kızarana kadar pişirilmesi gerekmektedir. Pişme esnasında hiç bir şekilde fırının kapağı açılmaz. Açılırsa kek söner. Pişme süresi değişebilir ama normal kekler gibi kaskatı olmayacak kalıbı ellediğinizde kek hafif sallanacaktır. Kıvamını buzdolabında beklerken alacak.
Piştikten sonra tezgahta soğutalım. Soğuduktan sonra buzdolabında 1 gece bekletelim. Ertesi gün buzdolabından çıkarıp servis tabağına alalım ve üzerini süsleyelim. Süsleme sizin zevkinize bağlı. İstediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Benim tercihim muz ve çikolata parçalarıydı. Yanında çikolata sosuyla servis yaptım. (unutmadan cheesecake tarifim pastacı burcunun arşivinden )
çikolata sosu
1 kutu krema
200 gr çikolata
Krema çikolata eriyene kadar ısıtılır karıştırılarak soğutulur. Kabuk bağlamaması için. Servis edilecek kaba alınır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder