Laz gelini olarak hiç yöresel bir şey eklemediğimi farkettim. Bugün yöresel tatlara da başlayacağız. Fasülye diplesi birçok yerde yapılıyor. Bir de karalahana diplesi var ama onu ben de bilmiyorum. Sadece duydum. Belli mi olur belki onuda öğrenir sizlerle paylaşırım.
Mevsim malum. Onun için kurutulmuş fasülye kullandım. Yazın fasülyenin en bol ve lezzetli olduğu dönemde alıp diplelik doğrayarak kurutmak gerekiyor. Taze fasülye ile de çok lezzetli olur ama mevsiminde...
Malzemeler
3 su bardağı kurutulmuş fasülye
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı su
1 adet kuru soğan
kırmızı pul biber - damak tadına göre ayarlanacak (karadenizde pek koymazlar ama lezzetlendirmek için tavsiye ederim)
Tuz
Hazırlanışı
* Kurutulmuş fasülyeleri 10 dakika düdüklü tencerede haşladım.
* Başka bir tencerede soğanı pembeleşinceye kadar kavurdum. Üzerine kızmızı pul biber ekledim.
* Haşlanan fasülyeler süzülür ve soğanlarla birlikte biraz kavrulur. Tuzu atılır.
* Kavrulan fasülyelerin ortası açılır ve pirinç arasına konulur. Pirincin üzeri fasülyeler ile kapatılır.
* Üzerine 1 su bardağı su eklenir ve altı kısılarak pişirilir.
* Pişince karıştırılır ve biraz dinlendirilir.
Afiyet Olsun...
Not:
Taze fasülye ile yaparsanız. Haşlamaya gerek yok. Yıkayıp doğradığınız fasülyeleri direk soğanla kavuruyoruz. Tek farkı 2 su bardağı su koyuyoruz.
Bu tarif Filiz Ablama ait.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder