Aslında geçen hafta yaptık helvayı ama ancak şimdi yazabiliyorum.
Henüz olamadım ama blog yazarı olmak da ayrı bir sanatmış. İlgilenmek, zaman yaratmak, emek vermek gerekiyormuş. Bakalım zamanla ...
Un helvasına geri dönelim.
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker + 4 yemek kaşığı şeker (damak tadına göre ayarlanabilir)Bir tutam tuz
Hazırlanışı
Sıvıyağı tencereye alıyoruz ve 2 yemek kaşığı şeker atıyoruz. Şeker iyice karamelize oluncaya kadar karıştırıyoruz. Şeker yağın üzerine çıkmaya başlayınca unu ilave ediyoruz (Bu aşamanın fotoğrafını çekmemişim. Tekrar yaptığımda bu aşamanında fotoğrafını ekleyeceğim.) bir tutam tuz ekliyoruz ve iyice kavuruyoruz. Unun rengi değişecek.
Diğer tarafta 2 bardak şeker ve 2 bardak suyu başka bir tencerede bir taşım kaynatıyoruz.
Unun rengi koyulaşınca şerbetini ekliyoruz. ve karıştırarak suyunu çektiriyoruz.
Altını kapatıp, üzerine 2 yemek kaşığı şeker ilave ederek, kapağını kapatıyoruz. 15-20 dakika kadar demleniyor. Daha fazla beklersek kaşıklanmaz. O zaman da uygun bir tabağa yayıp kesilebilir. (Ben hiç öylesini yapmadım.)
Daha sonra kaşıklayarak tabağa diziyoruz.
Püf Noktası:
Helvanızın damağa yapışmaması için unun iyi kavrulması gerekir. Unun çabuk kavrulması için yağına atılan şekerin iyice karamalize olması gerekir. Şeker yağın üzerine çıkmaya başlayınca ununu koyarsanız hem çabuk kavrulur hemde ununuz topaklanmaz.
Helvanızın damağa yapışmaması için unun iyi kavrulması gerekir. Unun çabuk kavrulması için yağına atılan şekerin iyice karamalize olması gerekir. Şeker yağın üzerine çıkmaya başlayınca ununu koyarsanız hem çabuk kavrulur hemde ununuz topaklanmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder