Çorba tarihinin başlangıcı, asırlara dayanan lezzet.. Anadolunun baş tacı.. Her yörenin kendine has tarhana tarifi vardır ama benim tek geçtiğim tarhana Cide'nindir.. Bence onun sırrıda içine konan boydalı (çemenotu) ve tohuma kaçmış dereotu, mis gibi kokar Cide'nin tarhanası yolunuz Kastamonu pazarına düşerse mutlaka Cide tarhanasından alın ve pişirin yada kayınvalidemin tarifiyle bu iki otu alarak mutlaka yapın ve bol bol bu çorbayı yapıp çocuklarınza içirin. Çanakkale'ye bile bu otlar özel siparişle getirtilir ve yoğrulan tarhananın içine konur çünkü lezzeti aroması tadıldığı için bilinir..
tarhananın içine koyduğumuz boydalı ve tohumlu dereotu
geçen yaz tüm ayrıntılarıyla not aldığım tarhana hamurunun tarifini kaybetmişim, en kısa zamanda tarifi tekrar alıp buraya ekleyeceğim..
kıymalı tarhana çorbası
içine bir çok malzeme eklenebilir benim en sevdiğim hali kıymalı olanı, diğerlerini de yapıcaz..
malzemeler
1 çay bardağı tarhana
100 gr kıyma
2 ym kaşığı tereyağ
1 ym kaşığı salça
1,5 lt et suyu yada su
tuz
hazırlanışı
Orta boy tencereye tereyağı alıp eritiyoruz içine kıymayı ilave edip kıymayı kavuruyoruz. Salçayıda ekleyip salça kokusunu verene kadar çeviriyoruz. Üzerine suyu ve tarhanayı koyuyoruz kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Tuzsuz olmaz tabi ağız tadımıza göre tuzu ayarlıyoruz. Dumanı üzerinde servis yapıyoruz..
Çorba ertesi güne kalırsa koyulaşabilir biraz su takviyesiyle açılır..
not:) Kastamonu pazarı kasımpaşanın üst tarafı sanırım kulaksızda her hafta kuruluyor bilgilerinize..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder