çiğ börek
Rumelihisarında daha 90'larda yanyana minik restronlar vardı ve hem çiğ börek, mantı, köfte yapardı nefis salata, çok uzun zaman orada eşsis manzara karşısında yediğimiz bu börekleri daha sonra aynı tadı hissedemedim orada, hepsi bağımsız olan küçük restoranlar dı sanırım bir kişinin tekeline geçmiş sonralarda. Halada öylemi bilmiyorum.
Biz sonra çiğbörek ve mantıcı mekanımızı değiştirdik Ortaköye aldık sahilde o ara sokaklardan birinde çiğ börek , mantı hatta pazı sarması tadına doyum olmuyordu umarım aynı kalitede devam ediyorlardır..
Evet yine Türkiye'de dışarıda yemeyi özlemişim galiba. Ay canım yemek yapmak istemiyor şu köfteciden şunu getirteyim, mantıcıdan bunu yada ev yemeği yapan yerden bi karnıyarık sipariş edeyim hımm kebabcı daha iyi yok yok ay sonu cepler tıkırdamaya başlayacak gidip şu büfeden kaşarlı kavurmalı tost yiyim kociş döner sever yarım döner o yesin. Çocuklara sosisli olsun.. ne matrak ama değilmi burada bunlar bile özleniyor.. Köşe başı tost yapan büfeler yok yada muhallebici, pilav üstü tavuk yanına köpüklü ayran diyemiyorsunuz..
Havalar şimdi pek parlak pek güzel bahar geldi işte her yer cıvıl cıvl yemyeşil, bizde olsa rhein kenarı yıkılır geçer tabi kirletmek batırmak anlamında düşünmemek lazım.. şöyle çay bahçeleri cafeler kurun değilmi 77 millet yaşıyor bırakın herkez kendi mutfağını hünerlerini sergilesin çeşitlilik olsun.. yok olmaz dışarıda oturup yeme kültürünü bile türklerden ve italyanlardan hala yeni öğrenmekde olunca bunu istemek sınırların zorlanması ve yapılacak oylamayla toplu neina dönüşür. (demokratik olduğu için her bir karar halk oylamasından sonra çıkıyor başdakiler kendi kafalarına göre at koşturamıyorlar bu güzel yanınıda ülkeme alırlar umarım)
hamuru mutlaka 30-40 daika dinlendiriyoruz
açılan hamura kıyma yayılır ve hazırlanan börekler çok bekletmeden bol yağda kızartılır
hamuruna yoğurt koyarsanız daha yumuşak olur ve istenilen sonuç olmaz hafif bir gevrekliği olmalı çiğ böreğin..
malzemeler
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tane büyük yumurta
1 su bardağı su
iç harcı için
2 tane kuru soğan
400 gr kıyma
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı su
tuz
hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırarak yoğurun kolay toparlanabilen ve ele hafif yapışan hamur hazırlayın. 30-40 dk. hamuru bekletin. Ceviz büyüklüğünde bezeler yapın.
İç harcı için
kuru soğanı temizleyin rondoda püre haline getirin. Kıymayı, suyu, karabiber ve tuz ekleyip yoğurun.
Bezeleri açılabildiği kadar ince açın pasta tabağının boyunda olacak aşağı yukarı bezeleri büyük tutmayın.
İç harcı kenar kısmına yayın üzerine boş kalan kısmı örtün kenar uçlarına parmak ucunuzu bastırarak kapatın.
Börekleri çok biriktirmeden bol kızgın sıvıyğda kızartın. Tam yazlık tarifi herkez bir arada 3 hanım işe girişecek açma döşeme pişirme yarım saatte börekler hazır demlenmiş çay yada ayran çoban salatası kahvaltılıklar nefis bir kahvaltı yada ara öğün:)
* Börekleri pişiriken unu silekeleyin tavada un birikmesi olup yanınca böreklerin tadını değiştirmesin.
yine ikinci tava yağ yaptım iki seferde kızarttım..
* Kıyma harcına koyduğum su fazla değil böreği yerken biraz daha suyu kollarınızdan aksın isterseniz 1 su bardağına çıkarın bol karabiberli çok daha lezzetli olacaktır
* Buradaki sorun iç harcı döşediğizde hemen kızartmanız ve sıcak tüketmeniz..
* Ben suyu bir çay bardağı tuttum fena değildi:)
çiğ börek
bu ölçülerden 26 tane çiğ börek çıktı. İç harcıda tam denk geldi..
ben yarısını buzluğua kaldırıdım. Çığtığında direk fırında tutarsam yine çıtır olacağını düşünüyorum olmazsada sorun değil eti ekmek kıvamında olur:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder