1 Mayıs 2010 Cumartesi

0

mantar soslu, iç dolgulu köfte

İçi mantar dolgulu, üzerinde mantar sosu hem şık hem lezzetli (bütün yazılarımda  kullanmışım :) köfte. Bizim evde köfte çok tüketildiği için köfteler adı altında kategori açtım. Haftada 2 yada 3 kez yenilir eşim çok sever bende artık farklı tariflerine yöneliyorum. Sizlerinde beğeneceğini düşündüğüm tatlar.

köfte malzemeleri:
500 gr kıyma
3 ym kaşığı zeytinyağ
1 yumurta
3 ym kaşığı un
1 büyük soğan rende
1 tutam ince kıyılmış maydonoz
tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kimyon

tüm malzemeyi yoğuruyoruz, buzdolabında yarım saat bekletiyoruz.

iç dolgusu için:
150 gr ince ve küçük kıyılmış mantar
1 küçük boy yemeklik küçük doğranmış soğan
2 ym kaşığı z.yağ
1 çy kaşığı karabiber
1 çy kaşığı toz kırmızıbiber
1 çy kaşığı kekik
tuz

Soğanları ve mantarları beraber kavuruyoruz. Tuzunu, baharatlarını atıp karıştırıyoruz. Soğuması için bekletiyoruz.

Köfte harcından ceviz büyüklüğünde koparıp avcumuzun içinde açıp 1 tatlı kaşığı iç harcından koyup yuvarlıyoruz. 200 derecede köftelerimizi pişiriyoruz.

mantar sosu:
100 gr ince küçük kıyılmış mantar
1 adet sebze bulyon
bir tutam ince kıyım dereotu
2 çay fincanı süt
200 ml krema
2 ym kaşığı nişasta
1 ym kaşığı margarin

Margarinle unu kavuruyoruz yakmadan sütünü kremasını ekliyoruz içindeki pütürler gidene kadar çırpıyoruz sebze bulyonu ekliyoruz beşemalimiz pişene kadar kaynatıyoruz sonra mantarları ekliyoruz mantarlar küçülene kadar (yumuşayana kadar) çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Bu güzel sosu tavuk da da kullanabilirsiniz. not: beklerken sos koyulaşabilir bir miktar süt ekleyip açabilirsiniz.


servis tabağına köfteleri alıp üzerine sosumuzdan gezdiriyoruz.


ben yanına margarin reklamlarının vaz geçilmez pilavını "garnitürlü pilav" yaptım.

garnitürlü pilav:
1 büyük havuç çok minik doğranmış
1 orta boy patates minik doğranmış
1 su bardağı bezelye
2 ym kaşığı zeytinyağ
3 ym kaşığı tereyağ
2 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı su
yarım tutam ince kıyım dereotu
tuz

hazırlanışı:
Önce havuçlar karışık yağda sotelenir ki a vitamini çözülmesi için. sonra piriç eklenir tekrar kavrulur. Suyu, tuzu, patates ve bezelye eklenir önce hızlı kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekip üzeri göz göz olana dek pişer en son dereotunu ekleyip karıştırırız. Üzerine havlu kağıt kapatıp demlenmeye bırakırız. not: sebzeleri tekrardan haşlayıp kullanmaya gerek yok. Piriçlerle beraber zaten pişiyor.

Yanınada sütlü tatlıyı tercih ettim.


sütlü çilekli tatlı

malzemeler:
1 su bardağı öğütülmüş bebe bisküvi
1 tatlı kaşığı tereyağ
750 gr süt
6 kaşık şeker
6 kaşık un
1 ym kaşığı margarin
1 ym tabağı doğranmış çilek
1 pk tarifine göre hazırlanmış tart jölesi

hazırlanışı:
Tereyağını eritip bisküvilerle karıştırıp kalıbın tabanına yayalım. Süt, şeker, un karıştırıp muhallebi yapalım.
Piştikten sonra margarini ekleyip mikserle 3-4 dk çırpalım. Bisküvilerin üzerine dökelim. Soğuduktan sonra çilekleri üzerine yayalım hazırladığımız jöleyi ortadan başlayarak dökelim. Buzdolabında 3-4 saat bekletip servis yapalım. Ben ufak kalıp tercih ettim. Daha büyük bir kalıpta yapmak isterseniz ölçüleri çoğaltabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top