Bismillah her hayrın başıdır diyoruz ve kocaman 1 günaydınla tarifimize başlıyoruz bugün urfadan kuru ekmek veya yufka ekmek dediğimiz ekmeğimizin kısaca tarifini verip sıkma nasıl yapılıyor onu anlatacağım urfada çok eskilerden beri ev ekmeği dedikleri ekmeği yaz kış her mevsim 1 mevsime yetecek kadar 1 sürü ekmek yapılır en az ekmek yapan 1 aile 25 kiloluk unla yapar ekmeğimiz mayasız olur sadece un su tuz leğenlere konur ve aldığı kadar suyla elimize yapışmayan bir hamur yoğrulur çok ince açılır bu arada 1 kişinin yapacağı iş değil bu 1 kaç kişi hamuru yoğurur 1 kaç kişi hamuru açar ve 1 kaç kişi açılan yufkaları pişirir ev ekmeği dediğimiz bu ekmek eskisi kadar her evde yapılmasa da hala urfa da çoğunluğun yaptığı 1 ekmeğimizdir ve çok güzel bir ekmeğimizdir urfada ekmek piştikten sonra önceden hamurdan 1 kısım ayrılır bazlamaç dediğimizekmek biraz kalın açılır komşulara sıcak sıcak dağıtılır ve en son kalan hamurdan yağlı şekerli katmer yapılır afiyetle yenir şimdi sıkma tarifimize geçelim aslında sıkma bizde pek yapılmaz akdeniz bölgesine ait 1 tariftir ve ben sıkmayı çok sevdiğim için çok yaparım işte sıkma tarifim
malzemelerimiz
istediğimiz kadar bazlamaç (yufka ekmek)
tereyağı
peynir
arzuya göre maydanoz
yapılışı
sıcak bazlamamıza tereyağımızı sürelim üzerine peynirimizi ufalayalım sıkarak rulo saralım yanına çay veya ayran afiyetle yiyelim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder