26 Ağustos 2011 Cuma

0

sarı burma (büzme baklava)






Bu enfes tatlıyı bu bayram mutlaka deneyin derim yedikce yenen nefis bir tatlı.. Kayınvalidemin yardımcısı Hatice ablamın ellerinden.. Biz gelmeden önce yapıp şerbetleyip dipfrize kaldırmışlar, Baya büyük bir saklama kabının içi ful doluydu, ilk zaman pek dikkatimi çekmedi kazara azıma götürdüğümde müptelası oldum:) Koca kabı tek başıma bitirdim diyebilirim. Kap boşaldı ben hala resmini çekmedim bir tembellik sormayın gitsin:) ufak bir yerde bir kaç tane kaldığını görünce iş ciddiye binmiş yani hemen resimledim:) Kıssadan hisse: Buzluktan çıktığı halde kıyır kıyır enfes bir tatlı:)










sarı burma / büzme baklava



malzemeler

1 su bardağı süt

1 çay bardağı yoğurt

1 aida çay bardağı sıvıyağ

3 yumurta

1/2 paket kabartma tozu

yarım limonun suyu

1 ym kaşığı sirke

aldığı kadar un



hazıranışı


Limon suyu ile kabartma tozunu karıştırın. Diğer malzemeleri de ekleyip kulak memesi kıvamı denilen yumuşaklıkta hamur yoğurun yarım saat dinlendirin.





Küçük bezeler yapın. Yemek tabağı boyuna gelene kadar unla açın sonrasında nişasta kullanarak yufkayı büyütün. Üzerine bol çekilmiş ceviz serpin. Oklavaya sıkıca sarın oklavayı çıkarmadan iki elinizle ittirerek orta buluşturun. Yani büzün.  Oklavayı çekin porsiyonluk dilimleyin (2-3 cm gibi) Tepsinin ortasından başlayarak gül böreği gibi sarın. Tüm bezelere aynı işlemi uygulayın.





Tepsi dolduktan sonra kuru bir ortamda hiç bir şey yapmadan 2 gün sarı burma baklavanızı bekletin. (özelliği bu kıyır kıyır olması için)





250 gr tereyağ yada margarin yada ikisinin karışımını eritin yakmadan kızdırın baklavanın üzerine gezdirin.


200C fırında nar gibi olana dek kızartın.





şerbeti için


11 su bardağı su


10 su bardağı şeker


yarım limon suyu

şerbeti kaynatın şerbeti biraz kepçeyle karıştırarak havalandırın. Soğuk tatlının üzereine gezdirin.




not: bu ölçü en büyük davul fırın tepsisine ideal ölçülermiş. öyle fırın her evde bulunmayacağı için ölçüyü yarım tutarak 1 tepsi baklava tam tutarakda 2 tepsi baklava elde edersiniz..










sarı burma / büzme baklava




Herkezin bu özel gecesini kutluyorum.. Kadir gecesi tüm müslüğümanlığa hayırlar getirir inşallah..



ayrıca bu enfes tatlıyı gelibolu17 ve cafemisin düzenlediği ramazan yemekleri etkinliğine gönderiyorum.. birbirinden özel seçme tarifleri orada görebilirsiniz:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top