17 Eylül 2013 Salı

0

ŞİMDİ HAMSİ ZAMANI ,HAMSİ PİŞİRME TEKNİKLERİ




 Hamsi zamanı geldi, hamsi pişirirken ve alırken nelere dikkat etmeliyiz.

* Öncelikle hamsi alırken taze ve Karadeniz hamsisi olmasına dikkat edin.
* Hamsiler diri ve canlı görünümünde olmalıdır.
* Solungaçları pembemsi, kırmızıya yakın olmalıdır.
* Gözleri canlı görünmelidir.
* Hamsinin temizlenmesi aşamasından sonra hamsiyi nasıl tüketeceğine karar vermelisiniz.
* Hamsiyi mümkünse aldıktan sonra hemen tüketin.
* Hamsiyi derin dondurucuya koyacaksanız yıkamadan ve ayıklamadan koyun.
* Ben hamsiyi sadece hamsili pilav yapmak için dondurucuya koyuyorum.
* Dondurucudan çıkmış hamsiyi pek sevmiyorum.
* Hamsiyi tüketmeden önce isterseniz 1-2 saat çeşitli soslarda bekletebilirsiniz.
* Izgara,kızartma ve buğulama yapmadan önce sosta bekletilen hamsi daha lezzetli olur.
* Naturel lezzet tercih edenler sosta bekletmeden pişirin.
* Sosu yaparken bol soğan,sarımsak,tuz,pul biber,zeytinyağı, limon,defne yaprağı,biberi, nar ekşisini
 karıştırarak sos yapıyorum.
* Hamsiyi kızartacaksanız kızartacağınız yağın çok kızgın olmalıdır.
* Hamsileri kızgın yağa attıktan sonra ısıyı biraz azaltabilirsiniz.
* Hamsiyi una bulamadan kızartmayın.
* Kızaran hamsileri kağıt havlu üzerinde fazla yağını alın.
* Balıklar sıcak sıcak servis edilmelidir.
* Kızartacağınız unu mutlaka eleyerek kullanın.
* Tuzunuzu kızartma ununa ekleyin.
* Ben genellikle beyaz un yerine mısır unu kullanırım.
* Bir poşet içinde karıştırarak hamsileri unlarım
* İsteyen kese kağıdında unlayabilir..
* Hamsilerin çok fazla ununu çırparak azaltın.
* Fazla un kızartma yağınızı yakar, kızaran hamsinin lezzetini bozar.
* Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak daha lezzet katar.
* Hamsiyi yıkadıktan sonra süzgeçte iyice suyunu süzdürün.
* Fazla sulu kalan hamsilerin lezzeti bozulur.
* Hamsilerin suyunu kağıt havlu ile alabilirsiniz.
* Hamsiler süzülürken içine defne yaprağı koyabilirsiniz.
* Soslu balık kullanacaksınız sostan çıkarın ve iyice çırpın.
* Hamsiden çok çeşitli yemekler yapmak mümkündür.
* Hamsi kızartması,ızgarası, buğulaması,pilakisi,pilavı, mücveri,köftesi ,tuzlaması,tavası gibi..
* Hamsiyi açık havada veya balkonlarda yaparsanız eviniz kokmaz.
* Elinizden hamsi kokusu çıkarmak için elinizi limonla ovun.
* Karadeniz yöresinde hamsiyi tava şeklinde az yağda ters yüz kızartılır.
* Hamsinin her türlü şekilde tüketmek güzel olur.
* İsteyen fırında az yağda kızartabilir.
* Başka balıklar için aynı yöntemleri kullanabilirsiniz.
* Hamsiyi iyi kızartırsanız kılçıkları ile tüketebilirsiniz.
* Hamsi çok besleyici çok lezzetli bir küçük balıktır.
* Ekim başından Nisan sonuna kadar tüketilebilir.
* Hamsi üzerine bir çok fıkra,türkü ve mani vardır.
* Hamsi Karadenizin en özel balığıdır.


ALÇAK EŞEK BİNMEYE, ÖKSÜZ ÇOCUK DÖVMEYE KOLAYDIR.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top