25 Kasım 2011 Cuma

0

süt dosyasımı desem

Çanakkale'de kaldığım süre içinde yakın köyden haftada iki kez 5 kilo süt aldım. Süt o kadar güzeldi ki hatta anneme acaba bi hinlik yapıyorlarmıdır diye de sormadan edemedim süt kaynadığı zaman neredeyse yarısı kaymak oluyordu. Sütün kaymağını direk olarak ben tüketemem aksine de valide sultanım çok sever biraz onun gönlünü yaptık biraz benim. Süt kaynayınca kaymağını saklama kabına alarak buzdolapda sakladım biraz birikince de kaymağı işledim. Kaymakla tereyağ arası birşey oldu. Hem ekmek üstü yaptım. Üzerinede çilek reçeli sürdüm. Hemde pilav ve çorbada kullandım denemenizi tavsiye ediyorum. Lezzete lezzet katıyor..
krema
Biriktirdiğiniz soğuk kaymakları karıştırma kabına alıp mikserle toparlanmaya başlayana kadar çırpın. Kapaklı kaba alarak tekrar dolaba kaldırın. Eğer hemen tüketmeyecekseniz buzluğa kaldırın. tadı acılaşır ve bozulur.

acılı lor
Edası havası tamamen Antakya acılı çökeleğine benzedi.. Ben zaten Antakya mutfağını çok severim, annemin yakın arkadaşı Zübeyde ablam Antakya'lı çocukluğumdan itibaren onun muhteşem el lezzetiyle bu güzel mutfak buluşunca müthiş yemekler ortaya çıkar bende bayıla bayıla yerdim. Ne yapsa başka güzel mercimekli patlıcanı ise mükemmeldi. Ever evet ben sıla hasreti çekiyorum galiba:) Zahterli çökeleği onun sayesinde çok sevdim üzerine birde oradan getirdiği koyu yeşil renkde zeytinyağını gezdirirdi aman Allah'ım, Zübişim kahvaltılarını özledim... Bu şeklinide kocası Antakyalı bir arkadaşımda yemiştim.
Buzdolabının ücra köşelerinde kalan unutulmuş süt bozulunca hemen kaynadı ve peynir oluverdi (ev zaten küçük bir mandıra gibiydi) miktar olarak net bişey veremiycem ama yoğurt içine girdiği anda kesiliyor zaten.

Sanırım 1,5 kilo süt vardı çelik tencereye alarak ocakta kaynattım 2 kase kadar yoğurdu içine döktüm karıştırdım anında kesildi. Ocaktan alıp temiz sırf bu işler için kullanılan tülbenti süzgeçe yerleştirip kesilen sütü içine döktüm. Tülbentin kenarlarını toplayıp biraz sıktırdım suyunu damlatması için mutfak çeşmesinin üzerine bağladım hem suyu damlayarak lavobaya aktı hem asılı kaldı. 

Ertesi gün 1ym kaşığı acı biber salçası, 1 tatlı kaşığı kekik, biraz zeytinyağı, bir çimdik kimyon karıştırdım saklama poşetine alıp sıkıştırarak bağladım o şekilde  şeklini almış oldu.
Sonra bu dilimlerin üzerine zeytinyağ gezdirip servis yaptım. Deneyin derim peynir seviyorsanız bu şeklini seveceğinizi düşünüyorum..ev yapımı ricotta peynirinin tarifine de bakabilirsiniz..

evet eksik kalan yoğurdumuz.. onuda her zaman yapmama rağmen bir türlü resimleyemedim.. iki şekilde yapıyorum onuda paylaşacağım inşallah diyorum ve son söz, güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top