19 Aralık 2010 Pazar

0

İyi sonuç için diyet kişiye özel olmalı

Diyet programlarının parmak izleri gibi kişiye özel olması gerektiği, hızlı kilo kayıplarının ölümle sonuçlanabildiği bildirildi.

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, çok sayıda kişinin obezite sorunu yaşadığını, diyet programlarının parmak izleri gibi kişiye özel olması gerektiğini, hızlı kilo kayıplarının ölümle sonuçlanabildiğini söyledi.

Acıbadem Hastanesi toplantı salonunda ‘Yoğun İş Temposunda Sağlıklı Beslenebilirsiniz’ konulu konferans veren Fadime Özgök, sağlıklı beslenme gruplarının arasında şekerin bulunmadığını, tüketiminin zorunlu olmadığını kaydetti. Dünyada kilo ilgili en büyük sorunun şişmanlık olduğunu belirten Özgök, kadınlarda yağ dokularının daha fazla olması nedeniyle kilo sorunun da fazla yaşandığını vurguladı.

Çevre ve yaşam biçimiyle ilgili birçok faktörün kilo alınmasına neden olduğunu ifade eden Özgök, sağlıklı beslenme eğitiminin okul müfredatlarında yer almasıyla yaygınlaşmasının sağlanabileceğini söyledi. 

Sağlıklı beslenip, spor yaparak yavaş kilo verilmesinin sağlıklı olduğunu belirten Özgök, “Hızlı kilo kaybettiren diyetleri sağlıklı bulmuyoruz. Vücut dengesini bozan bu diyetler, kas erimesine de neden olduğu için ölümle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle her bireyin diyetisyen kontrolünde zayıflaması gerekiyor. Her hafta yarım ile bir kilogram arası Dünya Sağlık Örgütü tarafından da sağlıklı bulunuyor” dedi.

Aç karınla alışveriş yapılmaması önerisinde bulunan Özgök, markete gidilmeden önce bir liste hazırlanmasının da yanlış beslenmenin önüne geçen faktörler arasında yer aldığını söyledi. 

Özgök, masada oturarak yemek yemenin ve lokmaların iyice çiğnendikten sonra yutulmasının da kilo alınmasının önleyeceğini vurgulayarak şu öneriler de bulundu:  “Özellikle televizyon izlerken ve bilgisayar başında gıda tüketilmemesini öneriyoruz. Az ve sık beslenilmeli, öğün atlanmamalı, su ve lifli gıdaların tüketimi de sağlık açısından büyük önem taşıyor. İnternet üzerinden satılan zayıflama ilaçlarıyla ilgili yeterince bilimsel araştırmalar yapılmadığı için kullanılmasını uygun bulmuyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top