25 Kasım 2012 Pazar

0

Bunlar bana iyi geliyor!

Damak tadınızdan ödünvermeden sağlıklı beslenmeniz mümkün. Önemli olan kendinizi ve dolabınızı iyi tanımak!

DEĞİŞKENLİĞE ÖNEM VERİN

Eğer gıda intoleransı sorununuz yoksa; et, süt ya da karbonhidratlardan uzak durmanıza hiç gerek yok. Beslenme şekliniz ne kadar değişkense önemli besin maddelerini almanız da o kadar kolay olur.

SICAK MI, SOĞUK MU?

Bazı uzmanlar çiğ besinleri önerirken bazıları da gıdaların pişmiş olarak tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. İşin doğrusu, bu, kişiden kişiye değişir ve sindirim sisteminin kapasitesine bağlıdır. Kendinizi izleyin: Akşam yediğiniz salata midenize mi oturuyor? Bu durumda pişmiş sebzeyi tercih edin.

LİF OLMADAN ASLA

Kendinizi iyi hissedebilmeniz için sindirim sisteminizin sorunsuz çalışması gerekiyor. Bunun için gerekli günlük lif miktarı 30 gram. Lifler, genelde bitkisel besinlerde bulunuyor. 1-2 porsiyon meyve (elma, armut, mümkünse kabuklarıyla), 75 gram salata ve 200 gram sebze tüketerek günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

TUZ AYARI 

Fazla tuz, yüksek tansiyona yol açabiliyor. Ama gerektiğinden az tuz tüketmek de sağlıksız. Önerilen günlük miktar, altı gram. Tuzu, taze otlarla ve hafif yemeklerle birlikte kullanmaya özen gösterin.

FAYDALI YAĞLAR

Yağ, vücudun önemli yapı taşı. Günlük beslenmenin yüzde 30-35'i yağdan oluşmalı. Kalp ve damarların sağlıklı kalabilmesi için doğru yağları kullanmak çok Önemli. Kullandığınız yağların üçte biri doymuş (tereyağı, et ürünleri, bitkisel katı yağlar); üçte ikisi ise doymamış (zeytinyağı, kanola yağı, ayçiçeği yağı, yağlı balıklar) yağlar olmalı.

İÇECEKLERİ KEYİFLE İÇİN 

Yapılan araştırmalar, şekerli içeceklerin aşırı tüketilmesinin kilo sorunlarına yol açtığını gösteriyor. Bu nedenle limonata, meyve suyu ve frapeleri susuzluğunuzu gidermek için değil, keyif içeceği olarak tüketmelisiniz. Aynısı alkollü içecekler için de geçerli. Bira, şarap, rakı ve votkanın; yüksek kalorili içkiler olduğunu unutmayın. Bu içeceklerin fazlası ayrıca karaciğere de zarar veriyor.

ACIYA EVET

Sık sık acıkıyor musunuz? Öyleyse beslenme planınızda acı maddeler içeren gıdalara fazla yer vermiyorsunuzdur. Acı maddeler; sindirimi destekliyor, iştahı kesiyor ve daha çabuk doyuruyor. Roka, hindiba, enginar, turp, tere, hardal ve greyfurt; acı maddelerini içeren gıdalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top