29 Eylül 2012 Cumartesi

0

Tuina masajı ile vücudunuzu dengeleyin

Bitkinlik ve yorgunluk hissettiğinizde, Tuina masajını uygulayın. Tuina’nın hem fizik hem de ruh sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri olduğu biliniyor. 

Tuina masajı, yaşam enerjisinin dengelenmesini sağlıyor. Dengeli yaşam enerjisi de güçlü ve sağlıklı bir beden anlamına geliyor.

Tarihi kökeni 4000 yıldan daha eskilere dayanan Tuina masajı, Çin Geleneksel Tıbbı’nda ‘akupunktur’ ve ‘bitkisel tıp’la birlikte gelişmiş eski bir iyileştirme sanatıdır.

Milattan önce 2300 yılında yazılmış olan Sari İmparator’un iç hastalıkları kitabında da Tuina’dan bahsediliyor. Halen geleneksel Çin Tıbbı okullarında akupunktur ve bitkisel tıp dersleri yanında Tuina öğretimine ve eğitimine de geniş yer veriliyor.

Tuina, Çin’de, Batı’daki osteopat, fizyoterapist ve spor terapistlerinin tedavi ettiği bütün hastalıklarda kullanılıyor. Ancak Tuina, sadece eklem ve kaslar üzerinde etkili değil. Aynı zamanda vücutta, Qi adı verilen yaşam enerjisinin akışını da düzenlemesi nedeniyle batı tipi masaj ve manipülasyonlardan çok daha etkili olduğu biliniyor.

Qi denen evrensel yaşam enerjsi, Çin Tıbbı’na göre vücudumuzda meridyen adı verilen kanallar boyunca akıyor. Bu enerji, buradan, tüm organlar, vücut dokuları ve zihne gidiyor.

Tuina’daki basınç uygulamaları, bu meridyenler üzerindeki özel noktaları uyararak Qi akışının tüm vücut boyunca serbest ve aksamadan düzenli olmasını sağlıyor. Bu düzenli enerji dolaşımı da sonuçta, kişinin yalnız fiziksel değil, aynı zamanda, ruhsal, zihinsel ve duygusal anlamda da sağlığını destekliyor. Tuina’nın kan ve vücut sıvılarının akışını düzenlemesiyse, diğer masajların da sahip olduğu benzer etkilerden.

Yaklaşık 1000 yıl kadar önce Japonya’da ortaya çıkan Tuina Masajı, bu ülkede, zaman içinde birtakım değişimlere uğramış. Shiatsu ismini alan bu masajda, daha çok basınç teknikleri kullanılıyor. Tuina’daysa bastırma, sıkıştırma, dürtme, germe, yoğurma gibi pek çok teknik kullanılıyor.

Tuina, hem fiziksel hem de zihinsel ve tinsel anlamda, vücuttaki Qi akışının dengelenmesini sağlıyor. Tuina, aynı zamanda verici (Tuina masörü) ve alıcı (masaj yapılan kişi) arasındaki Qi akışının da fiziksel bir ifadesi. Bu enerji geçişinin sağlıklı olması için de Tuina terapistinin kendi enerjisi düşükken ya da kendisini sağlıklı hissetmediğinde Tuina yapmaması gerek. Çünkü bu durumda kendi enerji akımı bu iletişime açık olamıyor.

Tuina masajı için metodular
Vücuttaki yumuşak dokuların (kaslar, tendonlar) kol ve ellerle masajı, aküpressür noktalarının uyarılmasıyla kanallardaki Qi akışını etkileme, manipülasyon teknikleriyle bozulmuş, kas-iskelet-bağ dokusu ilişkilerini düzenlemeyi sağlıyor. Bazen Tuina tedavisine dıştan yapılan bitkisel merhem ya da kompresler de eklenebiliyor.

Eklem zedelenmeleri ve kas zorlamalarında, rolling metod denen yumuşak doku tekniklerine; iç hastalıklarının tedavisinde akupressür noktalarına parmakla bastırma metoduna; bozulmuş enerji sistemlerini tekrar düzenlemek ve canlandırmak için Nei Gung Qi genel egzersizleri ve özel masaj metotlarına ve kas-iskelet- bağ eklemlerinin bozulan ilişkilerini düzenleyen manipülasyon metotlarına odaklanmış dört çeşit eğitimi içeriyor. Bunun dışında bir de babadan oğula geçişli aile sistemlerinin olduğu da biliniyor.

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Tuina’nın başta A.B.D. olmak üzere diğer batı ülkelerinde de öğretim, eğitim ve kullanımı hızla yaygınlaştı.

Tuina nelere faydalı?
Tuina, özellikle vücutta, strese bağlı nedenlerle Qi akışının bozulduğu rahatsızlıkların tedavisinde son derece olumlu sonuçlar alınmasını sağlıyor. Tuina, özellikle batı tıbbının tedavilerine ek olarak uygulandığında çok olumlu sonuçlar alınmasını sağlıyor. İşte Tuina’yla tedavi edilen hastalıklar:

- Bağışıklık sistemi zayıflaması
- Uykusuzluk
- Depresyon
- Anksiyete
- Yorgunluk
- Kabızlık
- Hazımsızlık
- Ağrılı ve düzensiz adet
- Bazı tip baş, ense, bel ve sırt ağrıları
- Siyatik
- Spor zedelenmeleri
- Sinir sıkışmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top