11 Mayıs 2010 Salı

0

uyuyan bebekli pasta

Evet kabul ediyorum çok amatörce bir çalışma ama çalıştıkça yol alınacağınıda biliyorum :) uzun zamandır şeker hamurlu bir pasta yapmadım elim yavaşlamış. Şekil vermekte bu sefer çok zorlandım. Ama hamurun kıvamı  güzel olmuş. Arkadaşımın kızı için hazırladığım pasta kedisi bebekli istedi. Yoksa 20. yaş gününü kutladık hep beraber. Nice senelere Özlem'cim.

pandispanya malzemeleri 26 cm.lik kalıp için:
7 ym kaşığı şeker
5 ym kaşığı un
5 yumurta
1 ym kaşığı nişasta
1 pk kabartma tozu
2 pk krem şanti tarifine göre hazırlanmış.

hazırlanışı:
Yumurtaların sarısı ve beyazı ayrılır. Beyazları kar oluncaya kadar çırpılır. Şekeri ilave olur 1-2 dk çırpılır. yumurta sarıları, elenmiş un ve kabartma tozu eklenir homojen bir karışım oluncaya kadar çırpılır. 180 derecede pişirilir.

ara katları meyve suyuyla ıslatılır.  1 pk krem şanti ye 400 gr doğranmış çilek eklenir karıştırılır ve ara kata sürülür. İkinci katı kapatılır 1pk krem şantiyle sıvanır. Şeker hamuruyla kaplanır.

şeker hamuru malzemeleri:
1 kg. ince çekilmiş pudra şekeri + 2 su bardağı p.şekeri
10 gr toz jelatin (agar agar markası)
1 çay bardağı su
1 su bardağı glikoz
2 ym kaşığı gliserin
1 çorba kaşığı süzülmüş limon suyu


hazırlanışı:
Toz jelatinin üzerine suyu döküp 1 dakika kadar bekletin jelatin biraz şişsin microdalga fırında 10 sn. kadar ısıtın çok ısıtırsanız jelatinin özelliği gidecektir. (mikrodalganız yoksa benmari usulü ısıtın) Glikozuda eriyene kadar microdalga fırında ısıtın.

Glikoz, jelatin, gliserin, limon suyu hepsini karıştırın. 1 kg. pudra şekerini yoğurma kabına eleyin karışımı içine aktarın 1 ym kaşığı margarin ekleyip güzelce yoğurun. (zor toparlanan bir hamur oluyor moralinizi bozmayın) eğer ele yapışan bir hamursa hala, pudra şekeri ilave ederek yoğurmaya devam edin. 

Hamur toparlandığında 1 ym kaşığı margarini yedirerek yoğurun hava almayacak şekilde saklayın. Parçalara bölerek istediğiniz rengi katarak tekrar yoğurun. Elastik ama sert bir hamur olacak. Havayla temas ederse kurur kullanamazsınız. (bu nasıl kavram derseniz, yaptıkca tecrübe kazanılan bir iş kanımca. İlk yaptığım şeker hamurları hemen erir su gibi olurdu az uğraştırmadı beni yani)

Hamuru Tezgahınıza pudra şekeri eleyerek merdaneyle 1 cm kalınlığında açın ince olursa yırtılma ve erime ihtimali var kalında ise görsellik açısından hoş değil.Pastanın üzerine merdane yardımıyla yayın. Fazlalıklarını bıçak yardımıyla kesin artan hamuru üzerine şekil vermek amacıyla kullanabilirsiniz. Daha fazla hamur arttıysa tekrar yoğurup hatta biraz kuruduysa tekrar bir kaşık margarinle yoğurup hamuru taoparlayıp hava almadan poşete koyup buzluğa kaldırabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top