11 Ocak 2014 Cumartesi

0

YOĞURTLU SADE BULGUR KÖFTESİ


Malzemeler:
* 2 su bardağı köftelik (ince) bulgur
* 1 yumurta
* 2 su bardağı kaynar su
* 1- 1,5 çay bardağı un
* Tuz,karabiber,kimyon

Haşlama Malzemesi:
* 1 büyük tencere
* Bol su
* Tuz
* 1-2 tane limon tuzu


Üzeri İçin:
* 1 büyük  kase sarımsaklı yoğurt

Süslemek İçin:
* 1-3 dal maydanoz


Üzerinin Sosu:
* 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 1 çay bardağı kadar sıvı yağ veya zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber


Yapılışı:  Geniş bir kap içinde bulguru sıcak su ile ıslatın ağzını kapatın 1 saat kabarması için bekleyin, kabaran bulgura yumurtayı,unu,baharatları ekleyin sakız gibi olana kadar iyice yoğurun,yoğrulan bulgur hamurundan şekildeki gibi küçük köfteler yapın, tencerede kaynattığınız suya tuz ve limon tuzu ekleyin üzerine köfteleri dökün, köfteler yumuşayıp suyun üzerine çıkana kadar pişirin, kepçe ile servis yapacağınız tabağa alın üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün, bir tava içinde yağ içinde kavurduğunuz kuru soğana kırmızı biber ekleyin ve sıcakken hemen üzerine dökün ve sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun..


NOT:
* Doğu,Güney Anadolu ve Akdeniz yöresine ait bir bulgur yemeğidir.
* Şekli yöreden yöreye değişir.
* Bazı yörelerde üzerine sadece pul biberli yağ dökerler.
* İsteyen soğanlı isteyen sadece yağ dökebilir.
* Bazı yörelerde toz biber yerine biber veya domates salçası koyar.
* Bazı yörelerde bulgura biraz nişasta veya irmik ilave ederek yoğururlar.
* Haşlama suyuna limon tuzu koymak köftelerin dağılmalarını  önler.
* Bulgurun çok iyi yoğrulması gerekir.
* Bulgura isteyen yağsız dana kıyması koyabilir.
* İsteyen bulgura et su tablet koyabilir.
* İsteyen farklı baharatlar ilave edebilir.
* Tuz,yağ ve baharat miktarları size kalmıştır.


OTUZ İKİ DİŞTEN ÇIKAN,OTUZ İKİ MAHALLEYE YAYILIR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top