15 Şubat 2011 Salı

0

ayşegül'ün çay daveti sofrası

Sevgili arkadaşım Ayşegül'ün çok özenle hazırladığı nefis çay daveti..  Arda ve Esra'da kanka olunca muhabbet ikiye katlanıyor. Esra Ayşegül'ün kızı sevimli cimcime Arda'nın en yakın arkadaşlarından, bizim için çok değerli yani:) Canı ne zaman sıkılsa anne Esra'ya gidelim der:) Esra'ya gittiğimiz bir günden fotoğraf... 
Çay sofralarınıza fikir vereceğini düşünüyorum, Hepside yapılabilecek lezzet pastane simidini mutlaka deneyin derim bizim burada Ayşegül'ün simidi çok popülerdir. Yoğurtlu patates salatasına ise yeni bir yorum katmış çok sevimli ve lezzetliydi..

menüde nelermi var
pastane simidi
etsiz çiğ köfte
turşu kavurması
kaldırık sarması
yoğurtlu top patates salatası
gerçek çarşaf böreği
etli karalahana sarması
yoğurtlu kabak kızartması
afyon kaymağı

pastane simidi

malzemeler
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ
1 pk yaşmaya
3 ym kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

hazırlanışı
Bütün malzemeyi karıştırın. yumuşak hamur yapın ve mayalandırın. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kaparın tezgahın üzerinde iki elinizle ovalayarak uzatın kendi etrafında çevirerek  uçlarını birleştirip simit şekli verin. Bir yumurtayı iyice çırpın. Simidin iki tarafını yumurtaya bulayın ve susama batırın. Fırın kağıdı serili tepsiye yerleştirin 20 dk. kadar tepside bekletin biraz daha mayalansın. 200C fırında pişirin.
karalahana sarması
sunumunu ben çok beğendim
İç malzemesini: bol kurusoğan, pirinç, kıyma, maydonoz, kurunane, karabiber domates salçası olarak kullanmış.. Sarmaların ocaktan inmesine yakın tereyağda salçayı kavurup üzerine gezdirmiş. Ocaktan alıp demlenmeye bırakmış. Resimde anlatıyor çok lezzetliydi. Bu şekilde pişirebilirsiniz ve memnun kalacağınızı düşünüyorum..

etsiz çiğ köfte (sıkma kısır)

malzemeler(10 kişilik)
(kişi başına 1 çay bardağı ince bulgur)
Kısırlık ince bulgur
2 adet kuru soğan
1 ym kaşığı dolusu acı biber salçası
1 ym kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
1/2 çay ardağı nar ekşisi
yarım demet maydonoz
tuz

hazırlanışı
Bulguru yoğurma kabına alın. Soğanları çok ince doğrayın salçaları, baharatları da ekleyip az az soğuk su ekleyerek bulgur pişene kadar  yoğurun. Ağzınıza aldığınızda çıtırdamıyorsa kıvama gelmiştir:) arkadaşım püf noktası uygulamış, hamur yoğurma makinesinde hiç zaman kaybetmeden yoğurmuş:) güzel fikir. Zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyip biraz daha yoğurun. İnce kıydığınız maydonozuda ekleyip karıştırın. Küçük parçalar koparıp elinizle sıkın. Yeşilliklerle servis yapın.

 yoğurtlu sarımsaklı kabak kızartması

Bildiğimiz klasik lezzet, ama farklı dokunuş. Kabakları ince dilimledikten sonra yağda kızartıp bol sarımsaklı yoğurtla servis yapın. Üzerine pul biber ve dereotu serpin.

kaldırık sarması
Ben daha önce hiç yemedim. Arkadaşım Samsun'lu ve o yöreye ait bir yemek. Kaldırık yine kara lahana pazı gibi bir sebze farklılığı ise içinin kavrulmamış mısır unundan hazırlanması. Bana çok değişik geldi. Yine bu sebzenin yada otun sap kısımlarından kavurma yapmıştı. O şekilde sap kısımlarını değerlendirmiş oluyorlar.
malzemeler
Beyaz mısır unu
tuz
kaldırık otu
3 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
hazırlanışı
Mısır ununu tuz biraz su ile yoğurun. Kaldırıkları sıcak suya sonra soğuk suya batırıp çıkarın. İçlerine mısır unu karışımından koyup sarın. Tencereye dizin. Üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su ve tuz ekleyip pişirin. Ocaktan almaya yakın. Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayın zeytinyağında kavurun, pulbiber de ekleyip kaldırıkların üzerine gezdirin. Biraz da beraber pişirip. Ocaktan alın. Dinlendirin.

kaldırık sapı kavurması
Aynı pazı yada ıspanak kavurur gibi nasıl derseniz; Doğranmış ve haşlanmış sapları bir kenara alın. 2 adet kuru soğanı piyazlık doğrayın. 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun 1 su bardağı yazdan hazırladığınız doğranmış domatesleinizi ekleyin kavurun 2 diş sarımsak eklemeyi unutmayın. Sapları ekleyin ve beraber biraz daha kavurun.

kıymalı pırasalı çarşaf böreği
malzemeler
1 kilo 250 gr un
tuz
yoğurmak için ılık su
iç malzemesi
1 kilo pırasa
yarım kilo kıyma
1 adet kurusoğan
baharatlar (pulbiber, kırmızı tozbiber, karabiber)
tuz
Soğanları yemeklik doğrayın. Sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ekleyin kavurun. İnce kıydığınız pırasaları da ilave edip pırasalar yumuşayana kadar kavurun. Baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın ocaktan alın iç harcı soğutun.
Ayşegül yapım aşamalarını tek tek resimlemiş nede iyi olmuş:) böylelikle daha kolay anlaşılır..

Un, tuz ve ılık su ile ele yapışmayan yumuşak hamur hazırlayın. Üzerine nemli bez örterek 1 saat dinlendirin. 3 bezeye ayırın 30 dk daha dinlendirin. Bezelerden birini açarak üzerini komple sıvıyağla yağlayın. 15 dk dinlendirin. Dinlenme aşamaları size çok gelebilir ama sırrı burada. Temiz bir çarşaf yada sofra bezin üzerine alıp elinizle çekiştirerek açın, büyütebildiğiniz kadar açın. Hazırladığınız içi de üçe bölün iç harcı her yerine yayın ve sıvı yağ gezdirin. Örtünün iki ucundan yuvarlayıp ortada birleştirin. Buluşan yerin ortasından keserek iki rulo yapın. Tepsinin ortasından başlayarak sarın. 2 tepsi börek çıkıyor bu malzemeden tepsinin büyüklüğüne göre değişebilir. zerine yumurta sarısı sürün 200C fırında pişirin.
top top yoğurtlu patates salatası
malzemeler
7-8 adet orta boy patates
2 tane havuç
bir tutam maydonoz
1/2 çay bardağı zeytinyağ
pulbiber
karabiber
tuz
sos için
500gr yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
hazırlanışı
Patatesleri soyun ve haşlayın. Derin bir kaba patatesleri alarak ezin, soyduğunuz havuçları rendenin ince yeriyle rendeleyin. Baharatları, yağı ince kıydığınız maydonozları ve tuzu ekleyip karıştırın. Servis tabağına fındık büyüklüğünde toplar yaparak dizin üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp, 3 ym kaşığı zeytinyağında pulbiberli naneli sos yapıp üzerine gezdirin.
karışık turşu kavurması
Ayşegül'ün yaptığı acılı sarımsaklı nefis bir turşudan

Önce turşunun nasıl yapıldığını yazmak lazım hazır turşudan değil çünkü, çok özel bir lezzet olmuştu.

Lahana, havuç, biber, salatalık, kırmızı biber, yeşil domates geniş bir kaba doğranıp karıştırılır. Üzerine biraz sivrice şekilde tuzu  bir baş sarımsak (isteğe göre arttırılabilir) doğranıp eklenir ve karıştırılır. Büyük boy buzdolabı poşetlerine turşu harcı bölüştürülür.
Başka bir kapta su ve sirke karıştırılır. Sirke tadı baskın olacak şekilde. Hazırlanan su poşetlere dökülür sebzelerin biraz üzerini geçicek şekilde ağzı sıkıca bağlanır turşu kabına dizip üzerine tekrardan su, bir kaç diş bütün sarımsak ve sirke konur turşu kabının ağzı sıkıca kapatılır güneş almayan yerde bekletilir.
kavurması için
Tavaya zeytinyağ gezdirilir 1 tane soğan piyazlık doğranıp eklenir kavrulur 1 ym kaşığı salça konur beraber çevrilir. Turşunun suyu süzdürülür soğanlara eklenir karıştırılır 1 kepçede turşunun suyundan ilave edilir birkaç dakika pişirilir. Servis tabağına alınır.

afyon kaymağı
Tarifi yemek bir aşk'tan tekrar yazmama gerek yok sanırım. Buradan afyon kaymağından ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top