21 Şubat 2011 Pazartesi

0

laz böreği ve krem karamelli kakaolu kek

laz böreği
Merak ettiğim ve denemek istediğim bu tatlıyı araştırırken çok farklı şekilde tariflerine rastladım. Orjinalinde içine karabiber de koyuyorlar ama ben cesaret edemedim:) Üzerine parlaklık vermesi için şurup hazırlanıyor ama gelecek olan misafirlerimin hayalinde üzerinde pudra şekeri olunca (aslında benimde:) şurup yerine pudra şekeri eledim.
Kaynak olarak bizim kuzine den yararlandım. Kullandığı tepsinin çok büyük olduğunu yazıyordu kremada 5kilo süt vardı ben borcamın dikdörtgen tepsisini kullandım bana bu ölçüler çoktu. Ölçülerde oynadım. 4 yufka altına 4 yufka üzerine kullanmışlar, benim tepsim bahsedildiği kadar büyük olmadığı için ben yoğurduğum hamurdan 20 beze yapıp 10 altına 10 üzerine kullandım. Çok güzel bir tatlı oldu. Maalesef sonradan öğrendim laz böreği ince olurmuş, bu kadar kusur kadı kızındada olsun diyoruz bu aşamada:) Sanıyorum doğru tarife netteki en yakın laz böreği oldu. Bizim Kuzineyede çok teşekkür ediyorum. Böylesine nefis bir lezzeti paylaştığı için.

kreması için
2 lt sütten 2 çay bardağı eksik
2 su bardağı şeker
1 su bardağı un
4 yumurta
Bütün malzemeleri karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi hazırlayın. (hamuru hazırlayın, kremayı hazırlayın yufkaları açarken krema ılınsın)

yufkası için
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt
1 çay kaşığı ucu ile kabartma tozu
aldığı kadar un

(ince olmasını isterseniz hamur malzemlerini yarı yarıya azaltın)

Bütün malzemeleri karıştırarak yumuşak hamur yoğurun. 20 bezeye ayırın. Aralarına nişasta koyarak 10 lu açın. Tepsiyi tereyağla yağlayın. Açtığınız yufkayı tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirin. Üzerine hazırladığınız kremayı dökün sarkan yufkalaı kremanın üzerine kapatın. Geri kalan yufkalarıda arasına nişasta koyarak onlu açın. Kremanın üzerine yufkaları ayırarak tek tek yerleştirin. Yarı yarıya margarini ve tereyağını eritin(maalesef miktarını almamışım takribi 120 gr kadar) böreğin üzerine dökün. Büyük dilimler halinde kesin. 210C fırında pişirin. Ilık yada soğuk servis yapabilirsiniz. Üzerine bolca pudra şekeri eleyin yada
2 ym kaşığı toz şeker
1 ym kaşığı tereyağ
3 ym kaşığı su
Hepsini karıştırın bir taşım kaynatın fırından çıkınca üzerine gezdirin. Ben pudra şekerini tercih ettim.

 laz böreği
Bilmiyorum anlatırken karışık mı anlattım yada anlatabildim mi? başarılı olabilmişimdir umarım:)

 krem karemelli kakaolu kek
Muhteşem bir kek, yapanlar zaten bilir. Ben bu keki ilk kez portakal ağacında  gördüm ve 3-4 defa yaptım çok sevilerek yenen bir kek. 


tarifi aynı şekilde aktarıyorum...


Malzemeler:

•Yarıdan fazla su bardağı şeker (yakmak için)
•Krem karamel için:
•500 gr süt
•3 yemek kaşığı şeker
•4 yumurta
•vanilya
•limon kabuğu rendesi
•Kek için:
•3 yumurta
•1,5 su bardağı un
•1 su bardağı şeker
•3 yemek kaşığı kakao
•1/2 su bardağı süt
•1/2 su bardağı sıvı yağ
•1 kabartma tozu
•vanilya
•limon kabuğu rendesi
*Kesinlikle kelepçeli kalıp kullanılmaz!

Hazırlanması:

1.Yarım su bardağı şekeri teflon tavada yakın ve ortası delik veya düz bir kek kalıbının tabanına yayın. (Kalıp yağlanmayacak)

2.Krem karamel için süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın. Bu karışımı da kek kalıbına boşaltın.
3.Keki hazırlayın. Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin. Süt ve sıvıyağı katın. En son birlikte elediğiniz un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın. (Bu tuhaf görüntü sakın gözünüzü korkutmasın.)

4.Pastayı benmari usulü yani içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak önceden ısıtılmış fırında 175C'de pişirin.  Fırına göre pişme süresi kekten daha uzun sürebilir bir kürdanla kontrol edin.

5.Pişen pastayı dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün KENARLI bir tabağa ters çevirin. (bir bıçakla kenarları ayırın ve gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun veya 10sn. kadar sıcak suya batırın)

 
bu kek kalıptan çıktığında nefis bir görüntü oluyor ama benim kalıbım artık deforme olmuş buda keke yansıdı:) 

Libya'da çıkan olaylara üzülmemek mümkün değil. Orada yaşayan vatandaşlarımızın sağ salim ülkemize dönmesini temenni ediyorum..  Sevgili  pepeladan  güzel haberler varmış blog arkadaşlarımızdan gelen haberlere göre iyilermiş bu sevindirici haberi paylaşmak istedim sizlerle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top