1 Şubat 2011 Salı

0

beyti kebab

Mutfağımda pişenleri genelde yayınlıyorum çok özel tarifler yapamıyorum bu aralar, niyetinde de olsam da olmuyor.. Akşam yemekleri en azından kurtarıcım oluyor. Bu güzel yemeği biraz farklı yorumuyla sevgili eylem de yapmıştı onu anmadan da geçemiycem. Tariflerimiz aşağı yukarı aynı. Mutlaka deneyin diyorum, özel günlerinizde yada misafir ağırlarken. Erkeğin midesine dolayısıyla kalbine giden yol:) diyeceğim sizlere. Eşimden tam not aldım ... dışarıda yemek, yemek istemiyorum... demesi ise gönlümü almaya yetti :) 
malzemeler
500 gr yağlı kıyma
3 büyük soğan
2 adet kırmızı çarliston biber
3 ym kaşığı zeytinyağ
5 diş sarımsak
1/2 demet maydonoz
karabiber
tuz
isteğe bağlı pulbiber
Sebzeleri rondodan geçirin yada çok ince kıyın. Tüm malzemeyi karıştırın. Çok iyi  yoğurun.
Köftelerin her zaman lezzeti (malzeme hariç) çok iyi
yoğurmaktan geçer. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Fırın tepsisine uzun köfteler yaparak yerleştirin. Tepside köftelerin. üzerine elinizle bastırarak şekil verin. 200C fırında pişirin. İmkanınız varsa ızgarada da pişirebilirsiniz.
yufkalı köfte  ve pideli köfte tariflerine de bakabilirsiniz. Ben yufka ekmeklerini (lavaşlarını) kendim açtım. Çok lezzetli oldular. Ama pratiklik bakımından derseniz hazır yufkaya sararak da pişirebilir bu şekliylede soslayabilirsiniz. Beyti için pişmiş lavaşa sarılması lazım. Ve bu tarifle kebabçılarda yenen beytinin hiç bir farkı yok.

8 adet yufka ekmek için (lavaş için)
2 su bardağı un
1/2 pk maya
tuz
4/3 su bardağı su (1 bardak sudan dudak payı hariç 2 parmak eksik)
Tüm malzemeyi karıştırın ele yapışmayan yumuşak hamur yapın. 20 dk dinlendirin. Köfteler fırında pişerken tavanızın boyunda  lavaşlarınızı açın. Yağsız teflon tavada önlü arkalı pişirin. (yufkanızı kurutmayın pişme kıvamı her yeri pembeleşmeyecek oluşan kabarcıkların renginin dönmesi yeterli)

Bu esnada 120 gr tereyeğı eritin 1 ym kaşığı biber salçası 2 ym kaşığı dolusu domates salçasını kavurun. 2 su bardağı su ve tuz ekleyin kaynama noktasından sonra 5 dk. kaynatın.
Yufkayı pişen köftelerin tepsisinde bastırıp çıkarın yağlanmsını sağlayın. Köfteyi içine alıp rulo yapın. Keskin bıçakla yudumluk dilimleyin. Yemek tabağına alın. Kişi sayısına göre porsiyonlarınızı ayarlayın. Yanına mümkünse ev yapımı yoğurdunuzu (yakın zamanda nasıl yaptığımı yazacağım) koyun.  Hazırladığınız sostan bol miktarda üzerine gezdirin. Maydonoz ve közlediğiniz sebzelerle servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top