29 Aralık 2013 Pazar

0

ETLİ NOHUTLU FİRİK PİLAVI




Merhabalar
Mutlu pazarlar hepimize ,

Bugün sizlerle Gaziantep'in yöresel yemeği Firik pilavını paylaşacağım. İlk defa sıkı takip ettiğim Aramızda Kalsın Dizisinde duyduğum bir pilav...Dizideki lokantada Yadigar'ın firik pilavı çok beğeniliyor.
Bende çok merak ettim ve denedim bayıldım harika.

Firik hafif is kokuludur.Buğday sararmaya yakın yeşilken biçilir ve yakılır.Yeşil olduğu için yanmaz ,Bir nevi tütsülenir..Daha sonra kabukları soyulur ve firik olur.Firik kaynatılmak yerine közlenerek bulgur haline getirilir.Bu nedenle yerken ağzınıza harika isli bir tat gelir.Pilavı ,dolması ve lapası yapılır. Pilavlık bulgur ile karıştırılarak da kullanılabilir .

MALZEMELER
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı firik
1 su bardağı nohut
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
250 gr kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
4 su bardağı su
Tuz
Pulbiber
Karabiber

YAPILIŞI
Nohutu bir gece önceden ıslatın sabah yumuşayana kadar haşlayın.Firik'i ve bulguru birbiriyle karıştırıp yıkayın süzün.
Kuşbaşı eti bir tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin.
Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavurun. Biber salçasını ilave edin eritin.4 su bardağı suyu tencereye ilave edip içine nohutu ve kuşbaşı eti ilave edin.Tencerenin kapağını kapatıp suyu kaynatın.Tuzunu ve baharatlarını katıp firik bulgur karışımını suya salın.Yüksek ateşte kaynattıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Domates eşliğinde servis yapmanızı öneririm.

AFİYET OLSUN.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top