25 Ekim 2011 Salı

0

AŞURE


Geleneksel bir tatlıdır aşure ,Muharrem ayının ,dayanışmanın, yardımlaşmanın, bolluğun bereketin simgesi .En az 7 malzemeden oluşan aşure her elde farklı marifet bulur...
Dikkat edilmesi geren püf noktaları var tabiki...
Bakliyatlar bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda ıslatılmalı süzülmeli ve sabah yine ayrı ayrı tencerelerde haşlamalı..Rengi açık renk olmalı aşurenin.Osmanlı zamanında aşurenin beyaz olması için süt ilave ederlermiş.Fakat bence gerek yok.
Öncelikle Buğday 3-4 su yıkanmalı . İncir kuş üzümü,ceviz gibi malzemeler süsleme için kullanılmalı.Ama illaki aşurenin içinde inciri çok seviyorum diyorsanız da biraz haşlayıp aşure pişmeye yakın içine ilave etmenizi öneririm.
Karanfil koymayı tercih etmem eğer isterseniz karanfili de pişmeye yakın ilave edin.
Ben  içine hoş bir aroma tadı verdiğinden  portakal kabuğu koyanlardayım.Fakat öncesinde portakal kabukları 15-20 dakika acısı gidene kadar haşlanıp süzülmeli.
Şekerini buğday ,nohut,fasulye özdeşleştikten sonra koymak ve sürekli karıştırmak gerekir.Yoksa canım aşure dibine sarsın istemeyiz değil mi ?
Aşureniz piştikten sonra 1 saat kadar dinlendirmelisiniz.Buğday bu arada daha da su çekebilir kıvamına bak azar azar sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.Sıcakken kıvamının koyu olmaması gerekir.
Üzerine en çokta nar yakışıyor ama nar’ın da ekşi olmamasına dikkat edin..Dilediğiniz malzemelerle süsleyin..

Allah kabul etsin.Bereketi bol olsun.

MALZEMELER

1 kilogram aşurelik buğday

2,5 su bardağı kuru fasulye

2,5 su bardağı nohut

2 su bardağı sarı kuru üzüm

2 su bardağı doğranmış kuru kayısı

1 su bardağı doğranmış incir (ben koymadım)

9 su bardağı toz şeker

8 litre su (40 su bardağı)

1-2 adet portakal kabuğu



Süslemek için:tarçın fındık,kuş üzümü ,nar,fıstık,badem,incir,ceviz (isteğe göre)


YAPILIŞI

Buğdayı, nohudu, kuru fasulyeyi bir gece önceden ayrı kaplarda ıslatın.Süzün .

Sabah fasulyeyi ve nohudu ayrı ayrı haşlayın.buğdayı süzüp büyük bir tencereye alın ve 

üzerine 8 litre suyu ilave edin buğdaylar yumuşayıncaya kadar pişirin.üzeri köpük köpük 

olur onları alın.ara ara karıştırarak pişirin.

Ayrı bir tencerede portakal kabuklarını biraz haşlayın

Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmeye başlayınca  fasulyeyi nohutu koyun.Şekeri ve 

portakal kabuklarını  kuru kayısıları ilave edin.Kıvam alıncaya kadar pişirin.


Not:Bir yerde mutlaka sıcak kaynar bir su bulundurun.çünkü aşure bekledikçe suyunu 

çekiyor.ilave edip karıştırın.kıvamını siz ayarlayın.

1 saat  dinlendirdikten sonra kaselere koyun.üzerine dövülmüş tarçın dövülmüş fındık kuş 


üzümü ve narla süsleyin.

AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top