3 Ekim 2011 Pazartesi

0

bayram sofrası

Ramazan bayramının 3. gününde hazırladığım sofra.. Tatile çıkmadan önce sözleştiğimiz arkadaşlarımız için hazırlamıştım bayram vesilesiyle de görüşmüş olduk.. Nedendir bilemiyorum yemek masasında yapılan uzun sohbetleri çok seviyorum.. Hani sadece yemek yemek için oturmayı değilde tadını çıkararak uzun muhabbetler hoşuma gidiyor:)
çorba olarak sebzeli yeşil mercimeği tercih ettim, rengi koyu kalsada tadı güzeldi..

malzemeler
1 tane büyük patates
1 tane büyük havuç
1 tane kuru soğan
2 diş sarımsak
1/2 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 çay bardağı bulgur
2 ym kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kuru nane

hazırlanışı
Sebzeleri temizleyip küçük küçük doğrayın bir kaç ym kaşığı zeytinyağında soteleyin. Bakliyatları ilave edip karıştırın üzerini 4 parmak geçecek şekilde su yada et suyu ekleyin. Bakliyatlar yumuşayana kadar pişirin. Blendırdan geçirin. Tereyağını eritip ocaktan alın kuru naneyi ekleyip çorbaya dökün ve karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.

zeytinyağlı kuru fasulye
Tamamen güveçte pişirmeyi istemiştim olmadı düdüklü tencerede hemde akşamdan ıslatmadan alelacele pişiriverdim. Ölçü 1 su bardağı kuru fasulye olasına rağmen piştikce çok çok daha çoğaldı lezzetinide çok beğendim. Yerel markamı bilemiyorum (İDA) bulabilirseniz deneyin derim küçük küçük bir fasulye lezzeti tam yerindeydi bence..

malzemeler
1 su bardağı kuru fasulye
4 tane kuru soğan
4 tane domates
1 ym kaşığı salça
2 tane sivri biber
1 çay bardağı zeytinyağ
1 ym kaşığı yedibahar
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
karabiber
tuz

Hazırlanışı
Soğanı, sivri biberi çok ince kıyın zeytinyağında soteleyin. Salçayı ekleyip kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayın. Soğanlara ilave edip soteleyin. Yıkanmış kuru fasulyeyi, baharatları, tuzu ilave edip üzerini 4 parmak geçecek kadar su ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 35 dakika kadar pişirin. (düdüklü tencere markadan markaya değişiklik gösterip pişirme ve su alma şekli değişiklik gösterir kendi tencerenize göre ayarlayıp pişirebilir yada daha önceden haşlayıp sosuyla buluşturup üzerini geçecek kadar su koyup bir iki taşım kaynatıp pişirebilirsiniz)
mantarlı kuru domates mezesi
made in yemekbirask çıkartmasıdır kendileri.. Aslında beyaz mantarla düşündüm ama markette yoktu pratik şekliyle bunları aldım özellikle minik boylarını tercih edin. Unutmadan domatesleri bu yaz ben kuruttum. Kesinlikle yapmadıysanız seneye kurutun. İnanılmaz bir lezzet. (domates kurusu seviyorsanız)

malzemeler
300 gr küçük boy mantar
2 kase kuru domates
zeytinyağ
1 limonun suyu
tuz
kekik
yarım demet ince kıyım maydonoz

hazırlanışı
Mantarları temizleyip limonlu kaynar suda 3-4 dk haşlayın ve süzün. Domateslerin üzerine kaynar su döküp 20-25 dk bekletin ve süzün. Diğer malzemelerle karıştırıp servis tabağına alın. (zeytinyağını istediğiniz kadar kullanabilirsiniz ben oldukca bol kullandım kuru domates zeytinyağını kaldırıyor bence)
börek yerine küçük, tereyağlı peynirli pideler yaptım
mozzarella peynirli çoban salatası
yalancı zeytinyağlı kabak dolması

malzemeler
4 tane küçük kabak
3 ym kaşığı pirinç
1 tane kuru soğan
1 çy kaşığı kırmızı toz biber
karabiber
bir fiske tarçın
2 diş sarımsak
bir tutam dereotu
1 küçük domates
2 ym kaşığı zeytinyağ
tuz

hazırlanışı
Kabakların içini oyarak çıkarın. Diğer sebzeleri oldukca küçük doğrayıp diğer malzemelerle karıştırıp çiğden kabakların içine doldurun. Üzerini geçmeyecek kadar su koyup zeytinyağ gezdirin tuzunu ayarlayıp yemek tabağı kapatarak pişirin. Soğuk olarak servis yapın..

turşu kavurması
Cide'de kurduğum turşudan hazırladığım benim tadına doyamadığım bir meze oldu. Turşumun içinde Her yöre de varmı bilmiyorum sarı beyaz arası bir fasulye çeşidi, çıtır çıtır köy biberi, minik körpecik patlıcanlar var..

malzemeler
2 ym tabağı turşu
1 büyük kuru soğan
1 ym kaşığı acı biber salçası
2 tane haşlanmış minik doğranmış patates
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
karabiber
4-5 ym kaşığı zeytinyağ

hazırlanışı
Soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağında kavurun salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Küçük doğradığınız turşu ve patatesi ilave edip kavurmayı devam edin baharatları ilave deip ocaktan alın.Tek porsiyonluk hazırlayabilir yada komple servis yapabilirsiniz.


ana yemeğim tavuk gratendi..
Porsiyonluk yapmadan direk fırın kabında pişirdim itiraf ediyorum pişmanım.. Çünkü servis yapıldığı zaman dağılıyor ve başemeli, tavuğu, peyniri ayrı düşüyor oysa küçük fırın kaplarında pişirilse sunumu çok şık olacaktır.. 

Altında tavuk sote, üzerinde beşemal sosu en üste rende kaşar peyniri, peynir eriyene kadar da 200C fırında tekrar pişiyor..


tatlı olarak fırın sütlaç ve gül baklavası hazırlamıştım.. gül baklavasının tarfini ayrı bir postta yayınlamayı düşünüyorum nede olsa bayram tatlısı bir ağırlığı olmalı:)

fırın sütlaç

malzemeler
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı su ile pirinç suyunu çekene kadar iyice pişirin. Ocaktan alın.

1 lt süt
1 su bardağı şeker
1 pk vanilya yada damla sakızı
(evde olmadığından ikisinide kullanmadım)

Sütün içinde şekeri vanilyayı eritin 2 kepçe ayırarak pirince ekleyin. Ayırdığınız sütte 3 ym kaşığı dolusu nişastayı çözdürün tatlıya ekleyin. Karıştırarak kynatın taşırmadan 5 dk. pişirin.

2 yumurta sarısını çırpın sütlaçtan 2 kepçe azar azar ekleyerek karıştırın ve bu karışımı tatlıya döküp karıştırın.
Fırın tepsisine sıcak su koyun. Sütlacı porsiyonluk fırın kaplarına paylaştırın. Su koyduğunuz tepsiye yerleştirin. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak 200C de üzeri kabuk tutup rengi koyulaşana kadar pişirin. Soğuk olarak servis yapın.

 umut sepeti zelihacım ve sevgili akdeniz kızı beni mimlemişler bu katekori içinde yakın gördükleri bloggerların içine yerleştirivermişler:) benim yüzümdeki tebessümü tahmin edersiniz sanırım.. Çok mutlu oldum.. Çok çok teşekür ediyorum kendilerine ve aynı şekilde hissettiğimi bilmelerini istiyorum..

bu aralar çok boşluyorum bloğumu biliyorum buda yemekbiraskın gerilemesine sebeb oluyor.. motivasyona ihtiyacım var galiba:)

ağızınızın tadı bozulmasın.. mutluluklar hep sizinle olsun..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top