26 Eylül 2010 Pazar

0

safranlı karnıbahar, kremalı domates, tutmaç çorbası

Ramazandan bu yana yayınlamak istediğim çorbalarım. Yazın pek aranmasa da kışın vazgeçilmezidir.. Heleki dağa yada ormana gidilmişse buz gibi havadan içeri girildiğinde dumanı üzerinde aranan ilk şey :) Bizde öyle, kayaktan geldiğimizde içimizi ısıtacak tek şey...


safranlı susamlı karnıbahar çorbası

Karnıbahar çorbasını yaparken karnıbaharı önden haşlayıp suyunu dökerseniz kokusu vitaminleriyle beraber gitmiş olur içimi daha zevkli olacağı kesin. Vitamin değerleri kalsın derseniz suyunu dökmeyin derim eh brokoli gibi kokusu kalır ama besin değeri çok daha yüksek olur.

malzemeler

ufak boy karnıbahar
1 çimdik safran
1 kutu krema
3 ym kaşığı un
1,5 lt et suyu yada bulyon
susam
2 ym kaşığı tereyağ

(bu çorbayı ızgara yapılmış kerevitle de sunabilirsiniz. niyetim oydu ama dolaptakinin son tarihini maalesef kaçırmışım)

hazırlanışı
Karnıbaharı temizleyip küçük parçalara ayırın et suyu ile haşlayın. Tereyağla unu kavurun karnıbaharın suyu ile açarak çorbaya ilave edin. Blendırla karnıbaharı öğütün. İçine safran, krema tuz ilave edip bir taşım kaynatın. Çorba bekledikce koyulaşırsa bir miktar kaynar su ile kıvamın ayarlayın.
Kavrulmuş susamla servis yapın.


kremalı domates çorbası

malzemeler
4 adet olgun domates
2 diş sarımsak
2 ym kaşığı tereyağ
1 kutu krema
3 ym kaşığı un
1,5 lt et suyu yada bulyon
1 ym kaşığı dolusu salça
isteğe bağlı rende kaşar peyniri ve kruton
tuz

hazırlanışı

Domatesleri doğrayın sarımsakları ezin. Tereyağla beraber soteleyin. Salçayı ve unu ekleyip hafifce kavurun.
Et suyunu ilave edip karıştırın. Kaynadıktan sonra blendırdan geçirin. Kremayı ve tuzu ekleyip bir taşım  kaynarın. (eğer rengini daha kırmızı isterseniz krema kullanmayın)
Servis yaparken isteğe bağlı kruton, rende kaşar, taze fesleğenle sunum yapın.
Her zaman unlu çorbalar beklerken koyulaşabilir. Et suyu yada normal su ekleyip çorbanızın kıvamını ayarlayın.



tutmaç çorbası

malzemeler
1 su bardağı haşlanmış mercimek
1 su bardağı erişte
1 yumurta sarısı
2 su bardağı yoğurt
2 ym kaşığı kurtu nane
2 ym kaşığı tereyağ
2 lt et suyu yada bulyon
tuz

hazırlanışı

Kaynayan et suyuna erişteleri atın yumuşayana kadar pişirin. Mercimekleri ilave edin Biraz daha kaynatın. Terbiyesi için yumurta sarısı ve yoğurdu iyice çırpın. (eğer ev eriştesi kullanıyorsanız una ihtiyaç yok çünkü ev eriştesi zaten meyaneli kendi ununu salıyor ama hazır erişteyse yoğurda 1 ym kaşığı un ekleyin) Karışımı çorbaya ileve edin sürekli karıştırarak kaynatın.
Tereyağı eritin üzerine naneyi ekleyin yakmadan kızdırın çorbaya dökün ve karıştırın. afiyetler olsun...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top