6 Mart 2013 Çarşamba

0

Dünyaca Büyük Markaların Cengiz Abazoğlu 'nu Taklit Etme Sorunsalı..

Son günlerde Cengiz Abazoğlu tasarımlarını Jean Paul Gaultier ve Armani Privé gibi büyük markaların taklit etmesi haberlerini okumuşsunuzdur. Bu konudaki fikirlerimi soran maillerin önüne geçemeyince etraflıca ele almak farz oldu :)



Öncelikle Cengiz Abazoğlu 'nun taa 4 sene önceki defilesinde sunduğu elbiseye bakalım. Gerek renk gerekse kesim olarak benzerlik ayan beyan ortada. Lakin sunum anlamında Cengiz Abazoğlu 'nunki ne kadar başarısızsa Jean Paul Gaultier 'ninki bir o kadar buram buram kalite kokuyor. Açıkçası tasarım anlamında ortada ahım şahım birşey yok. İki panel kumaşı ya boyundan ya da omuzdan birleştiriyorsunuz o kadar. Jean Paul Gaultier 'ninki stlyling göz önüne alındığında dört dörtlük ve çıplaklık kesinlikle gözümü rahatsız etmiyor. Aksesuarlar, saç, makyaj, manken herşey bir arada müthiş klas bir seksilik içinde. İşin bir de etnik havası var ki Jean Paul Gaultier 'nin 2007 'den beri ara ara koleksiyonlarında Afrika esintilerine alışığız. Bu yüzden demem odur ki Jean Paul Gaultier 'nin ki Cengiz Abazoğlu 'nunkini havada karada döver atar ama benziyor mu evet benziyor !



Gelelim Oscar 'larda Naomi Watts 'ın Armani Privé elbisesine. Elbiseyi sıradanlıktan çıkaran ve özel yapan tek unsur dekolte kesimi. Bu yüzden konumuz esinlenme ise bu elbise JPG 'den daha iyi bir örnek. Tek göğüs cut out kesim ve omuzla birleştirilmiş. İnce ama etkili bir detay. Bir tasarımcının imzasını taşıyabilecek kadar kuvvetli. 




Ama açıkçası Naomi Watts 'ın elbisesini gördüğümde benim aklıma Cengiz Abazoğlu 'nun 2010 Haute Couture koleksiyonunda sunduğu elbise değil de Stella McCartney 'in cut-out 'ları geldi. Çünkü bu tarz kesimi geçen sezon Stella McCartney birçok elbisesinde kullanmıştı. Hatta bu yaz sezonunda bile aynı kesim hız kesmeden devam ediyor. Belki bu kesimi ilk Cengiz Abazoğlu yapmış olabilir ama tek kullanan değil bunun da altını önemle çizmek gerekir. Armani Cengiz Abazoğlu 'ndan mı yoksa Stella McCartney 'den mi esinlenmiş bunun kararını size bırakıyorum :)

Cengiz Abazoğlu 'nun tasarımlarından şahsen fazla haz etmesem de karakterinin zarifliğini ve alçakgönüllüğünü oldum olası severim ve takdir ederim. Bu konuda medyaya konuşmasını ve fazla dillendirmesini yadırgayan maillerinize ise şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Ortada bu kadar benzerlik olunca tabiki de konuşacak açıklamasını yapacak. Bu tarz birşey dünyanın her yerinde haber değeri taşır. Ama ben sizi anlıyorum. O kadar çok bizimkilerin araklamasına alışmışız ki bünyemiz yadırgıyor böylesi ters bir durumu :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top