4 Mart 2013 Pazartesi

0

Çocuğunuz Olmuyorsa Tiroit Hastası Olabilirsiniz!

Erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülen tiroit bezinin düzgün çalışmaması, vücut savunma sistemini bozuyor, kadın üreme sistemine saldırıyor, gebe kalmayı engellediği gibi, gebe kalındığında düşüğe bile sebep olabiliyor.

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; çocuk isteyen çiftlerin düzenli ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamıyorsa mutlaka tiroit bezlerinin iyi çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmesi gerektiğini belirtiyor. Kadınlarda beyin ve tiroit ile yumurtalık arasında, erkekler de ise beyin ve tiroit ile testis arasında bir ilişki olduğu yönünde bilimsel kanıtlar olduğunu söylüyor.

Tiroit hastalıklarının kadınlarda adet düzenini ve yumurtlamayı bozduğunu ve gebe kalmayı önleyebildiğine değiniyor.  Tiroit hormonlarının vücudun hemen her hücresinin işlevi için gerekli olduğunu, ister diğer hormonların yapımı olsun, ister hücre büyümesi ve çoğalması olsun metabolizmanın normal çalışması açısından vazgeçilmez hormon olduğunun altını çiziyor.  Besinlerden alınan iyodu kandan çekerek gerekli hormonları üreten tiroit bezlerinin normalin dışında hızlı veya yavaş çalışmasının sorun yarattığına, hastalık belirtilerinin tetkiklerden önce anlaşılabildiğine dikkat çekiyor.

Belirtileri Nelerdir?

Hipertiroidi denilen, tiroit bezlerinin hızlı çalışması; iştah artışına rağmen kilo kaybı, sinirlilik, çabuk yorulma, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, çarpıntı, ishal veya sık dışkılama, kas güçsüzlüğü, ellerde titreme, bakışlarda şaşkınlık veya korku ifadesi, göz kapağının yukarıya doğru gerilmesi ve göz kapağında şişme, göz kürelerinin öne doğru fırlaması gibi belirtiler görülebilir.

Hipotiroidi de ise, tiroit bezlerinin yavaş çalışması halidir; halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlama, kalp atışlarının yavaşlaması, uyku eğiliminin artması, soğuğa dayanıksızlık, ses kalınlaşması, yavaş ve kısık sesle konuşma, ciltte kalınlaşma, kuruluk ve saç dökülmesi, kaşların kenarlardan dökülmesi, kabızlık, terleme azlığı, yüz ve göz kapaklarında şişkinlik şeklinde belirtiler görülebilir.

Karadeniz Bölgesindekiler Dikkat!

Op. Dr. Serhat Partalcı; iyot eksikliğinden kaynaklanan bu rahatsızlığın besinlerle doğrudan bağlantılı olduğunu ve iyottan yoksun bölgelerde yetiştirilen sebze ve meyvelerde, hayvanların etinde iyot miktarının az olduğuna değiniyor. Özellikle Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde iyot miktarının düşük olduğuna ve burada kimyasal olarak iyodu yok eden karalahananın, bol tüketilmesinin tiroit hastalıklarının çoğalması açısından önemli bir etkisinin olduğuna dikkat çekiyor.

Dünyada troit bezleri problemini suya, ekmeğe ve süte iyot katarak çözen tek ülkenin ABD olduğunu belirten Op. Dr. Serhat Partalcı, Türkiye’de de bu uygulamanın başlatılmasının önemli olduğuna değiniyor. İyot bakımından yüksek deniz ürünlerinin tüketilmesini, iyotlu tuz kullanılmasını, özellikle Karadeniz bölgesinde iyotlu tuzun pişen yemeğe ilave edilmesini, yukarıdaki belirtilere sahip kişilerin mutlaka uzmana başvurmasını öneriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top