15 Mart 2013 Cuma

0

RUMELİ USULÜ ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

 Malzemeler:

Dolmanın İçi İçin:
*300 gr kadar taze veya salamura asma yaprağı
*2 küçük su bardağı pilavlık bulgur
* 1 çay bardağı dolmalık kırık pirinç
* Yarım demet incecik kıyılmış maydanoz,dereotu,taze nane
* 1 demet ince kıyılmış yeşil (taze) soğan
* 1 tane ince kıyılmış küçük kuru soğan
* 1 çorba kaşığı domates salçası
* 150 gr ezilmiş sert beyaz peynir
* 1,5 çay bardağı zeytinyağı
* Tuz, karabiber
* Pişirmek için yeterince sıcak su

Üzerinin Sosu İçin:
* 100 gr kaymak(süt kaymağı olabilir)
* 1 adet çırpılmış yumurta sarısı
* Yarım fincan zeytinyağı
 Yapılışı: Yapragınız taze ise biraz haşlayın, salamura ise bir gece önceden suda bekletin ve tuzunun çıkmasını sağlayın. Genişce bir kapta bulguru ve pirinci tuzlu sıcak suda 20 dakika bekletin, şişen bulgura ve pirince dolma harcının tamamını koyun ve iyice karıştırın, yaprakları tek açın, saplarını koparın içine bir tatlı kaşığı harç koyun ince sigara böreği gibi sarın, iç harcı bitene kadar yaprakları sarın tencereye dizin,üzerine 2,5 su bardağı kadar sıcak su ilave edin suyunu çekene kadar pişirin, başka bir çukur kapta kaymağı iyice ezin çırpılmış yumurtayı ilave edin sıcak dolmaların üzerine dökün, bir fincan zeytinyağınıda gezdirin, tencerenin kapağını kapatın,soğuyana kadar tencerenin kapağını açmayın, soğuduktan sonra servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Değişik ve lezzetli bir Trakya bölgesi yemeğidir.
* Damak tadımıza yatkın bir sarmadır.
* Tuz,baharat ve yağ miktarları size kalmıştır.
* İster hazır kaymak koyun, varsa süt kaymağı kullanın.
* Taze asma yaprağı veya salamura yaprak kullanabilirsiniz.
* Salamura yaprağın tuzunu çıkartmaya unutmayın.


DİL İLE DÜĞÜMLENEN, DİŞ İLE ÇÖZÜLMEZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top