23 Mayıs 2013 Perşembe

0

Açma


Bugün yine özel istek üzerine yayınlamam gereken bir tarif...
Efecan'ın pikniği için ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Özel Eğitim Bölümü'nün Gleneksel Kermesi için hazırladığım "Açma".
Çok sevdiğim bir arkadaşımın oğlu çok beğenmiş ve tarifini istediler.
Bunun üzerine acil olarak tarifi veriyorum.

Bu tarifi Emine'den aldığımı da belirteyim.
Tarif için tekrar teşekkürler...

Malzemeler
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 fincan şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2 paket yaş maya
un

İçine sürmek için
1 paket margarin

Üzeri için
1 adet yumurta (çırpılacak)
2 yemek kaşığı su

Hazırlanışı

Hamur  malzemeleri ile ele yapışmayan gayet yumuşak bir hamur yoğrulur.

Cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalara ayrılır ve yuvarlanır.
Bu aşamada hamurların üstünü bir bezle örtün ki hamur kurumasın.
Her birini biraz unla servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
Margarini eritmiyorum.
Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarini hamur sayısı kadar (yaklaşık 32 adet) bölüyorum.
ve hamurun üzerine elimle üstünü tamamen kaplayacak şekilde yayıyorum.
Daha sonra rulo haline getiriyorum.
Hazırladığım ruloları fotoğraftaki gibi ortasın kesiyorum.




Birbirinin üzerine yine fotoğraftaki gibi sarıyorum ve
halka şekline getirip uçları altına gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyorum.

Bu aşamada mutlaka tepside en az bir saat mayalanmaya bırakıyorum.
Hatta fırını 50 derecede biraz ısıtıp, kapatıyorum ve fırının içinde mayalandırıyorum.
Fırın mayasını beklemezseniz sert poğaçalarınız olur, beklerseniz dışı çıtır - içi yumuşacık "Açma"larınız...

Ben de bu kadar mayalanacaını tahmin etmediğim için biraz sıkışık oldu ;)

 

Fırını 200 derece ısıtıyorum ve fırına veriyorum.
Yaklaşık 3-5 dakika kadar sonra tekrar çıkartarak
üzerine çırpılmış yumurta ve su karışımını sürüyorum.
Nar gibi oluncaya kadar pişireceğiz.
Miss gibi kokmaya başlıyor zaten...

Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top