24 Mart 2013 Pazar

0

Mesir macunu

  Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır. Daha sonra halk tarafından ilgi görünce halka da dağıtılmaya başlanmış ve dilden dile dolaşan mesir macununun tarifi öğrenilmiş ve insanlar tarafından yapılmıştır.
  Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Vücuda kuvvet, kalbe ferahlık verir, damağı kuvvetlendirir, dikkati arttirir, siniri yatıştırır, nefes darlığı, başdönmesi, sırt ağrısı, bel ağrısı, siyatik ve romatizmaya iyi gelir, kanı temizler, göğsü yumuşatır, idrar zorluğunu giderir ve iştah açar.
Manisa (il)'da her yıl Mesir Festivali düzenlenir. Merkez Efendi'nin Ayşe Hafsa Sultan'ı mesir macunuyla iyileştirmesi canlandırılır, halk oyunları oynanır ve halka mesir macunu dağıtılır.

 Her sene tekrarlanan şenlikler bu yılda bugun tekrarını yaşatmakta ve yaşamakta.Bugun butun yollar dolu insanlar şifayı kapmak için Manisa'da bende bir manisalı olarak bunu yakından takip ediyorum.mesir macunu ilgilenenler bu siteden birçok ürün yelpazesi olarak firmaya ulaşabilir.Ayrıca sergilerin konserlerin olduğu bu şenlik haftasını görmek için hepinizi davet ederiz. :) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top