2 Ocak 2013 Çarşamba

0

Şeker hastaları çikolata yiyebilir mi?

Her 9 kişiden birinde bulunan şeker hastalığında doğru bilinen yanlışlardan biri çikolata yenilemeyeceği. Oysa uzmanlar günlük kalori ihtiyacı düzeyini aşmamak şartıyla bitter çikolata tüketilebileceğini söylüyor.

Şeker hastalığı günümüzde sıklığı hızla artmakta olan önemli bir hastalık. Son yapılan çalışmada ülkemizde her 9 kişiden birinde bu hastalık bulunuyor ve önümüzdeki 25 sene içerisinde bu hastalığın her 4 kişiden birinde görüleceği tahmin ediliyor. Amerikan Hastanesi Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Sinan Tanyolaç şeker hastalığı, bu hastalıkta şeker tüketimi ve şeker hastalığı tedavisiyle ilgili şu bilgileri veriyor:

"Şeker hastalığının tedavisinde en önemli unsur diyettir. Yaşam biçiminin düzenlenmesi ve günlük kalori alımının kısıtlanması tedavinin esasını ve başarısını oluşturur. Diyet içeriği kişiden kişiye göre değişir, temel olan alınan kalorinin harcanan kaloriden az olmasıdır."

"Düşük karbonhidratlı diyetler, yağdan fakir diyetlere göre kısa dönemde daha fazla kilo kaybına neden olur, kan şekeri ve kan yağları seviyelerinde azalma gösterir. Fakat uzun dönemde bakıldığında piyasada önerilen diyetlerin hiçbirisinin birbirinden anlamlı olarak bir farkı yoktur."

Yoyo diyeti nedir?
"Günlük gıda alımında yukarıda belirtilen diyetlerdeki kesin sınırlamalar (bir gıda maddesi grubunun kesinlikle tüketiminin yasaklanması) bir süre sonra hastaların diyete uyumunu zorlaştırır. Diyete ilk başlayan hastalarda yüksek motivasyon ile kısa süreli kilo kaybı gözlenir, fakat motivasyonun azalması ile birlikte verilen kilolar geri alınır. Bu tarz diyetlere yoyo diyetleri adı verilir."

Çikolata yasak değil
"Toplumda yanlış bilinen bol şekerli tatlılar ve çikolatanın tüketilmesi şeker hastalığına yol açar inanışı son yapılan araştırmalar ile çürütülmüştür. Özellikle çikolata antioksidan maddeler içermesi nedeniyle artık şeker hastalarının kesinlikle yenmesi yasak listesinde değildir. Aksine vücuttaki oksitlenmeyi önleyen epicatechin adlı madde çikolatada bulunur."

"Yapılan bir çalışma, günde 100 gr bitter çikolata verilen sağlıklı kişilerde verilmeyen gruba göre damar genişlemesinden sorumlu nitrik oksit salınımının daha fazla arttığını gösterdi. Bu kişilerin ayni zamanda kolesterol düzeylerinde iyileşme ve insülin direncinde kırılma gözlemlenmiştir."

Hangi çikolata tüketilmeli?
"Yukarıda sayılan iyi etkilerin kakao miktarı ile alakalı olduğu düşünülür. Yine bir çalışmada yüksek tansiyonu olan hastalar iki gruba ayrılıp bir gruba yüksek kakao içeren bitter çikolata, diğer gruba beyaz çikolata verilmiş. Beyaz çikolata verilen grupta herhangi bir etki gözlenmezken, bitter çikolata verilen gruptaki hastaların tansiyon, şeker, kolesterol gibi parametrelerinde iyileşme olduğu görülmüş."

Sonuç olarak günlük kalori ihtiyacı düzeyini aşmamak şartı ile şeker hastalarının bitter çikolata yemelerinde bir sakınca yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top