22 Mayıs 2012 Salı

0

Ay Çöreği


Uzun süredir çocuklar ay çöreği istiyordu.
Bu hafta sonu yapma fırsatım oldu.

Malzemesi

Hamuru için
3 bardak un
2 yumurta (birinin sarısı üeri için ayrılacak)
1 paket yaş maya (42 gr.),
150 gr. margarin
1 kahve fincanı süt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 limon kabuğu rendesi

İç harcı için
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı şeker
6 yemek kaşığı bayat ekmek ya da tuzsuz galeta (robotta çekilecek un kıvamında olacak)
4 yemek kaşığı üzüm
2 tatlı kaşığı tarçın (ben 1,5 kaşık kullandım)
1 kahve fincanı süt (sütü hamurun içine koyacağımız zaman ekleyelim yoksa sulanıyor)

Hazırlanışı
Süt içinde mayayı eritiyoruz. Daha sonra tüm malzemeleri katarak kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Kullandığımız fincan ve yumurtaların boyutunun farklı olması nedeniyle unu eksik gelebilir. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini örterek ılık bir yerde yaklaşık 45 dakika - bir saat mayalandırıyoruz.


İç harcı için süt hariç tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Sütü en son harcı hamurun içine koyacağımızda ekleyip, karıştıracağız. 
Ben kalan ekmekleri kurutup ya da fırınlatyıp robottan geçiriyorum. Dolapta muhafaza ediyorum. Köfte yaparkende bu ekmekleri kullanıyorum. Ay çöreğinin iç malzemesi içinde ondan kullandım. Siz ekmeği fırınlayıp, robottan geçirebilirsiniz. Taze ekmek olmayacak yoksa hamur olur. Galetada olur ama mutlaka tuzsuz olsun. Normal galeta konulduğunda tuz tadını alıyorsunuz. Ben ekmekle olanın daha lezzetli olduğunu düşünüyorum seçim sizin.


Mayalanan  hamuru ikiye bölelim iki tepsi için. Bu ölçülerle yaklaşık 25-30 ay çöreğimiz olacak. Cevizden daha büyük ayırdığımız parçaları güzelce yuvarlıyoruz ve 10-15 cm çapında açıyoruz. Bu aşamada ben hepsini açtım masaya dizdim. İç harcını hepsine paylaştırdım ve rulo yapıp uçlarını aşağya doğru kıvırarak, ay şeklini verdim. Böylece bazısı az bazısı çok olmadı ve iç malzemenin hepsini kullanmış oldum.






Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürerek 180-200 derecede pişirdim.

Afiyet olsun.



Bu tarifi "75. Porselen Demlik Çay Etkinliğine" ev sahipliği yapan birdilimdus.e gönderiyorum.
Kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top