22 Mayıs 2012 Salı

0

Sağlıklıysa Koy Sepete!

Sağlıklı beslenmenin ilk adımı sağlıklı mutfak alışverişinden geçiyor. İşte sağlıklı alışverişin püf noktaları…

Mutfak alışverişini bilinçli yapmak hem sağlığınızı korumanızı hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlıyor. Neolife Tıp Merkezi Beslenme Uzmanı Lale Özbek, “Öncelikle sağlıksız besinlerin yer almadığı bilinçli bir alışveriş listesi hazırlayın. Marketlerden alışveriş yaparken; reyonların, ürünlerin ve kampanyaların cazibesine kapılmamaya dikkat edin. Temel olarak aldığınız ürünlerin taze, az ve çabuk tüketilecek miktarda olmasına özen gösterin. Listeniz hem ihtiyacınız olan çeşitleri hem de doğru miktarları almanıza yardımcı olacaktır” diyor.

Alışveriş Sepetinin Yol Haritası

Alışveriş sepetinizle ilk olarak meyve-sebze reyonuna uğrayın. Her gün 5 porsiyon meyve-sebze tüketmeye özen gösterin. Kilolarca almak yerine meyveleri tüketirken porsiyon miktarlarına uymak gerektiğini hatırlayın. Aldığınız sebzelerin mevsim meyve-sebzesi olmasına dikkat edin. Örneğin kış mevsiminde domates yemekten kaçınmakta fayda var. Bağışıklık sistemini güçlendiren mevsiminde yetişen karadut, yaban mersini, çekirdekli siyah üzüm, lahana, brokoli, karnabahar, sarımsak, soğan, domates, maydanoz, yeşil biber ve zerdeçal alışveriş sepetinin renkli ve sağlıklı sebzelerin arasında yer alıyor. Bu sebze ve meyveler haricinde gaz şikayetleri için tarçın ve elma; sepetteki yerini alıyor.

Uzm. Diyetisyen Lale Özbek, meme kanseri veya fibrokistik meme yapısına sahip kişilerin soya fasulyesi, soya yağı, keten tohumu, meyan kökü ve rezeneden uzak durmalarını öneriyor. Katı yağ ve margarin tüketiminden kaçınmak gerektiğinin altını çizen Özbek, sofrada zeytinyağı ve ayçiçeği yağının kullanılmasını tavsiye ediyor. Fındık, ceviz, badem gibi E vitamini açısından güçlü olan kuruyemişlerin günlük beslenme düzeninde olması gerektiğini belirten Özbek, bu yiyeceklerin avuç avuç yenmemesi gerektiğini de ekliyor.

Yoğurdunuzu Evde Yapın

En sağlıklı olanın evde yapılan yoğurt olduğunu söyleyen Özbek, her yaş döneminin vazgeçilmezi olan günlük süt ve yoğurdun mutlaka alışveriş sepetinde olması gerektiğini söylüyor. Ayrıca kefir, boza, prebiyotik – probiyotik yoğurtların bağırsak ve meme kanserinden koruyucu etkisi bulunduğunu vurguluyor.
Anne sütünden sonra en iyi kalitede protein kaynağı olan yumurtanın haftada 2-3 kez tüketilmesinde fayda var. Değişiklik için bazen omlet, bazen menemen yaparak sofranıza farklı lezzetler katabilirsiniz.
Posa miktarını artırmak için ve daha uzun süreli tokluk sağladığından beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğini düşünmeden sepete atmanızda fayda var.

Haftada 2 Gün Kırmızı Et Tüketin

Haftada 2 gün kırmızı et tüketmek için et reyonuna uğramayı unutmayın. Dengeli ve yeterli beslenme düzenin oluşturulabilmesi için balık, et ve kuru baklagillerin alışveriş listesinde eksik olmaması gerekiyor. Hem protein hem demir deposu olan kuru baklagilleri haftada 2-3 öğün sofranızda bulundurmaya özen gösterin. Bu nedenle 1 paket nohut, 1 paket kuru fasulye, 1 paket mercimeği sepete atmayı alışkanlık haline getirin. Balıklar arasında özellikle somonu tercih ederek sağlıklı alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

Sepete Girmemesi Gerekenler

Sosis, salam, cips, mayonez, turşu, asitli içecekler, hazır ve katkılı yiyecekler alışveriş sepetinde bulunmaması gereken ürünlerdendir. Promosyon ve kampanyaların albenisine rağmen bu ürünlere “hayır” diyebiliyorsanız, sağlıklı alışverişinizi tamamlamış olacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top