9 Mayıs 2013 Perşembe

0

Yeşilin Binbir Tonu

Yenilenmenin ve lüksün rengi zümrüt yeşili, Pantone tarafından 2013 ilkbahar - yaz sezonunun hit rengi olarak seçildi. Bizim yapmamız gerekense buyrulanı yerine getirmek; üstelik olabilecek en sofistike şekilde.



Konuya dilbilimden girip eski İngilizcede yeşilin growan'dan -yani büyümek anlamına gelen grow ve yeşillenmekten- geldiğini, kelimenin yenilenmekle özdeş olduğunu, isterseniz bir sonraki edisyona bırakalım. Bu defa konunun girizgahını Pantone renk imparatorluğundan yapalım.
          Geçen aralık ayında 2013'ün renini zümrüt yeşili olarak buyuran Pantone; baharla gelen yenilenme, açılıp saçılma, çiçeklenme hissiyatımızın sesi oluyor.Kışın kat kat giyinmek ayrı bir keyiftir, kabul. Fakat küresel ısınmadan hallice kaypak bir sevgiliyi, dalgalı bir denizi andıran havalar yüzünden gardıroplarımız önünde can çekiştiğimiz günler geride kaldı. Artık giyinip kuşanmak daha kolay nasıl desek, daha mı eğlenceli sanki.





















KIRMIZI MI, YEŞİL Mİ?
İçimizdeki sanki bitmeyecekmiş gibi kıpraşan enerjiyle birlikte yeşilin derinliklerine dalıyoruz şimdi. 1934 yılında, o dönemin önemli reklamcısı Edward Bernays -bahsettiğim, gerçek Don Draper sevgili okuyucular-  yeşil rengi Lucky Strike sigaraları reklamlarıyla geniş kitlelerle buluşturuyor. Yani yeşil hiç olmadığı kadar meşhur oluyor.
        1960'ların saykodelik ruhunu en iyi taşıyan renk yine yeşil. Harper's Baazar, mayıs 1961 yılında rengi moda dünyasında resmen taçlandıran ilk isim. Moda dergilerinden sokaklara renge bürünen mayolar, elbiseler, abiyeler, pantolonlar, bluzlar, ayakkabılar, gömlekler ve akla gelebilecek her türlü yeşil alameti, stil dünyasının kanına karışıyor.1980' lere geldiğimizde Calvin Klein ve Anne Klein, yeşilin her türlü tonunu koleksiyonlarına yansıtıyorlar. Yeşil bu defa hit olmaktan çıkıp Endüstrinin yeni natürel rengi olarak moda dünyasına damgasını vuruyor.











SCARLET'TEN PODYUMLARA


Yeşilin tamamıyle ikonlaştığı en bilindik anlardan biri belki de Rüzgar Gibi Geçti filmindeki Scarlett O'hara karakterinin kadife perdedeki yeşil elbisesi sayılabilir. Peki Keira Knightley'in Atonement'daki müthiş yeşil elbisesini hatırlayanlar? Filmdeki bu yeşil elbise, rengin tüm alt okumalarını da beraberinde getiriyor elbette; deneyimsizlik ve imrenme duygusunu...

Özel davetlerde ise yeşil rengi seçmek hayli riskli... Örneğin Oscar Töreninde katılımcıların yeşil giydiğine az rastlanır, çünkü kırmızı halının üstünde yeşil elbiseniz ve ışıldayan mücevherlerinizle yeni yıl ağacına benzememeniz kaçınılmazdır.

Şimdiyse 2013 ilkbahar yaz koleksiyonlarıyla başlayarak yeşil; güçlü, kimi zaman maviyle karışık , kimi zaman gökyüzüne değen , bazen de karanlık gecelere gönderme yapan tonlarıyla -ve zümrüde yakın duruşuyla- koleksiyonlara sızıyor.

GARDIROBUN YENİ KRALİÇESİ

Rengi nasıl gardırobunuza dahil edeceğine gelince: İşin başında şunu söylemek gerekir; yeşilin renk çarkında diğer dostlarıyla yakınlığını dikkate almalı. Uyumlu yeşil, neredeyse tüm renkler bir aradayken harika görünür. Elektrik mavisi, fuşya, mor, kırmızı, gümüş, siyah, bej, beyaz ve pastel tonlarla mükemmel birlikteliği yakalar. Aslına bakarsanız seçenekler sonsuzdur, ihtiyacınız olan tek şey biraz hayal gücü ve yaratıcılık. Rengi özellikle çiçekli baskılarla blokladığınızda, eğlenceli bir stil yakalarsınız. Lüks görünümü kolaylıkla gardırobunuza taşısa da, zümrüt yeşilini ana rengini olarak seçmemeniz akıllıca olur. Trendlerin gelip geçtiğini aklınızdan çıkarmayın, rengin aksesuarlarda daha  uzun ömürlü olacağını unutmayın. Ama yinede , altın rengi ayakkabılar ve cesur takılarla sofistike bir yeşil saten elbisenin içinde ne kadar muhteşem görünebileceğiniz ihtimalini atlamayın! 

SILA GÜVEN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top